«HØYRE-DRONER»: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) kalte DJI-dronene til politiet for «Høyre-droner», men sier samtidig at dronene hadde bedre sikkerhet enn konkurrentene.
Foto:Skjermfoto Stortingets spørretime.

Justisministeren ut mot kritikere– DJI-droner sikrere enn konkurrentene

Justisminister Emilie Enger Mehl kalte DJI-kjøpet til politiet «Høyre-droner», da hun svarte på kritikk fra Høyre i spørretimen onsdag.
Ole Dag Kvamme

Politiet har gjennomførte såkalte penetrasjonstester av utstyret underveis i anskaffelsesprosessen, sa Mehl.

– Utstyret fra DJI var det som skåret best i disse testene. Dette betyr, etter det jeg forstår, at DJI bl.a. ble valgt fordi andre leverandører hadde dårligere sikkerhet, sa Mehl.

Les også: Politiet sjekket ut kinesisk risiko

Les også: Er 400.000 kinesiske fritidsdroner et problem? Neppe

Les også: DJI: – Liv vil gå tapt hvis man brått slutter bruke våre droner

Spørretimen

Høyres stortingsrepresentant Sveinung Stensland krevde pause i kjøpet av kinesiske droner forrige uke, fordi han mener det er skapt usikkerhet rundt dronenes sikkerhet.

Onsdag stilte han spørsmål i Stortingets spørretime, og opptakene og skriftlig referat finner du her.

Stensland viste til at DJI er blitt ilagt sanksjoner av USA på grunn av sikkerhetstrussel etter selskapets håndtering av personlige data. Har regjeringen vurdert sikkerhetsrisikoen innkjøp av DJI-droner medfører for politiet, og eventuelt hvilke vurderinger har blitt gjort?

Skjermfoto Stortingets spørretime.

Sjekket allerede 7. oktober

Svaret fra justisministeren viser at hun allerede 7. oktober ba om en redegjørelse fra politidirektøren om politiets dronekjøp, altså like etter at den nye regjeringen tok over etter Høyres styre gjennom åtte år.

– Politidirektøren har understreket at det er gjort en konkret vurdering av landrisikoen knyttet til bruk av DJI-droner, og PSTs trusselvurderinger er lagt til grunn, sa Mehl.

Samtidig vedgikk hun at hun har instruert Politidirektoratet om å få Nasjonal sikkerhetsmyndighet til å ta en «konkret vurdering av hvordan politiet bør innrette seg knyttet til informasjonssikkerhet ved bruk av droner.»