Kinesiske Viewpro hadde svært mange gimbals på utstilling på sin stand under XPOTENTIAL i Denver tidligere i mai.
Foto:Hans O. Torgersen

Oppgradere ditt dronekamera? Her er noen av mulighetene

Ser du etter et alternativ til sensoren du bruker på din drone i dag? Etter at DJI åpnet for tredjeparts produsenter, har utvalget blitt mye større og inkluderer et dansk kamera med den største oppløsningen som finnes.
Hans O. Torgersen

Det DJI gjorde var at man publiserte sitt SDK (software development kit). Dermed ble det mulig for tredjeparts produsenter å lage gimbals som kan kobles rett på de største kommersielle dronene fra DJI, slik som Matrice-serien og Inspire.

Dette er kameraer og sensorer til bruk innen inspeksjon, overvåking, søk og redning. Ulike brukere har ulike behov, og det finnes gimbals med andre kombinasjoner av sensorer og kameraer med større oppløsning enn de som droneprodusentene selv har.

På verdens største dronemesse, XPONENTIAL 2023 i Denver i USA, møter vi flere av tredjeparts- produsentene

På en stand treffer vi Shanyu Huang fra kinesiske Viewpro, som har et utvalg av gimbal og kameraer av alle typer at det er umulig å få oversikten.

Shanyu Huang fra kinesiske Viewpro på XPOTENTIAL 2023 i Denver. FOTO: Hans O. Torgersen.

– Har du noe som kan brukes på DJIs droner, spør vi.

Huang plukker frem flere produkter. Ord som 30x zoom, object tracking, night vision og lasermåling flyr gjennom luften.

Kineiske Viewpro var bare et av flere selskaper som var tilstede på en av verdens største dronemesser i Denver nylig og presenterte nye sensorer som kan monteres på droner som har mulighet for utskiftbar gimbal og kamera. Etter at flere produsenter i tillegg til DJI åpnet opp for å skifte ut sine kameraer, har markedet for tredjepart blomstret.

Utvalget er stort og varierende, det samme vil nok mange også mene at kvaliteten kan være. Bredden av produkter du kan velge mellom strekker seg fra single-sensor (RGB), til IR (Infrarød sensor) til avanserte sensorer for å avdekke bevegelser på områder som kamera følger med på.

LES OGSÅ: Drone med meget gammel teknologi på XPOTENTIAL.

Hundre meter lenger inn i messehallen i Denver finner vi NextVision fra Israel, som hevder at de er markedsleder innen det de kaller «mikrostabiliserte gimbal-kameraer».

NextVision er blant annet kjent for sin modell Raptor som i følge deres nettsider er et EO/IR kamera med opptil 80X zoom og 720×1280 termisk oppløsning, noe som overstiger de fleste andre sine produsenters spesifikasjoner. Det samme gjør nok også prislappen, som ikke produsenten oppga på Xponential.

Andre av produktene til NextVision er i salg hos forhandlere, og prisene hos dem kan gi en pekepinn om hvor høyt opp i pris vi må. Britiske Heliguy selger blant annet NextVision X8 til 172.000 kroner.

Israelske Nextvision satser på markedet for gimbal som veier under to kilo. Den minste heter passende nok Colibri og veier 180 gram (fuglene av arten colibri veier mellom 2,5 og 6,5 gram). FOTO: Skjermdump Nextvision.

Israelerne satser på kameraløsninger som veier under to kilo. Deres gimbals kan monteres på bakke-, luft- og maritime plattformer, og er i bruk over hele verden.

LES OGSÅ: Norsk firma lyser opp verdens største dronemesse

I motsatt ende av skalaen, på flere måter, både når det gjelder design, vekt og oppløsning på de rene fotografiske bildene, finner vi danske Phase One. Firmaet startet i 1994 med produksjon av kameraer til kunstfoto. I dag lager man også kameraer til bruk på inspeksjonsdroner.

Oppløsningen er så stor at det på bildene fra inspeksjonskameraet skal være mulig å se en sprekk som ikke bredere enn et hårstrå på vingen til en vindkraftmølle.

Michael Messerschmidt i Phase One med kameraet P3, som trolig er dronekameraet i verden med høyest oppløsning på bildene.

Kameraet P3 har en mellomformat sensor som gir bilder med en oppløsning på 100 MP, dobbelt så stort som for eksempel Canons kamera R5.

– Er det noen andre på markedet som har et kamera med like stor oppløsning/sensor som P3?

– Ikke som jeg vet. Det finnes noen som kombinerer mange kameraer til å produsere et bilde med flere MP, men det er jo til en helt annen applikasjon, sier Michael Messerschmidt i Phase One til Dronemagasinet.

Vi har fått tilsendt et demobilde fra Phase One. Bildefilen er på nesten 100 MB, og under ser man hvilket utsnitt vi har valgt å presentere:

Phase One leverer tre forskjellig objektiver til sitt P3-kamera: 35, 80 og 150 millimeter. Med teleobjektiv og verdens største oppløsning på bildene kan man inspisere følsom og kritisk infrastruktur som høyspentmaster og vindmøller fra sikker avstand.

Men prisen for oppløsningen er høy, over en halv million kroner.

LES MER: Hydrogendrevet drone med seks timers flytid.