Bente Heggedal Løvold er seksjonssjef for Ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet. 9. mars kommer hun til Bedre Fly(t)-konferansen i Kristiansand.
Foto: Fredrik Naumann

– Mye penger å spare på å ta i bruk droner

Hva er lov å gjøre med droner, og hvordan kan man utnytte mulighetene som fins? Det skal seksjonssjef Bente Heggedal Løvold fra Luftfartstilsynet fortelle om på Bedre Fly(t)-konferansen i mars.
UAS Norway

– Det er store muligheter til å bruke droner i det offentlige, og dessuten stort rom for å samarbeide om dette på tvers av avdelinger, sier Bente Heggedal Løvold, seksjonssjef for Ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet.

«Droner i offentlig sektor» er temaet når noen av Norges fremste eksperter på droner og droneteknologi samles i Kristiansand 9. mars. Heggedal Løvold er én av foredragsholderne, og hun skal snakke både om regelverk og om hvordan det offentlige kan utnytte droneteknologi bedre.

Se programmet og kjøp billett her

– Man må sørge for å ta droner med i betraktningen når man skal bestille tjenester. Både som erstatning for det man allerede har, og som teknologi på nye områder. Det er spesielt mye å hente innenfor inspeksjon og områder hvor man i dag velger å bruke helikoptertjenester. Det er også et stort miljøperspektiv ved å bruke droner, kontra verktøy man bruker i dag. I tillegg er det tryggere og sikrere enn andre inspeksjonsmetoder, hvor det ofte er store HMS-utfordringer, sier seksjonssjefen.

Viktig å henge med

Det kan være en omstendelig prosess å ta i bruk et nytt verktøy i en organisasjon. Heggedal Løvold mener manglende kompetanse gjør at det kan være tungt å komme i gang med droner.

– Det er viktig å ha noen nøkkelpersoner på riktig sted, slik at man vet hva man trenger, hva som er det riktige verktøyet og hvordan man bestiller det fra markedet, eller opererer det selv, sier hun, men påpeker at en rekke aktører i det offentlige allerede er godt i gang med å utnytte droneteknologi. Og noen kommer litt etter.

– Det er viktig å henge med, slik at man ikke bruker unødige ressurser på andre verktøy. Det er mye penger å spare i det offentlige ved å ta i bruk droner. Jeg vil ikke nødvendigvis si at man har vært trege så langt, spørsmålet er bare om man utnytter potensialet på dette området. Det gjør man nok ikke, men det gjelder også i det private, sier hun.

Nytt regelverk

Fra 1. juli implementeres et nytt droneregelverk i Norge, og dette vil også være et tema under konferansen i Kristiansand. Det gjelder både høyder og avstander til bebyggelse og mennesker, samt hva som kreves av opplæring for å kunne utføre droneoperasjoner.

Les mer om de nye reglene

– Vi kommer til å informere om det nye regelverket, og hvordan det vil påvirke operatørene, sier Heggedal Løvold.