Dette er Staakers BG 100-drone, som har en flytid på 30 minutter. BG 200-varianten kan være i lufta opp mot 90 minutter.
Foto: Staaker

Nordic Unmanned kjøper droneselskapet Staaker

Sandnes-selskapet sikter nå mot politi- og forsvarsmarkedet. – Vi forventer at de tar i bruk droner i langt større grad enn i dag, sier CEO Knut Roar Wiig.
Jan Frantzen

Nordic Unmanned har kjøpt det norske droneselskapet Staaker, som har tre ansatte og base på Fornebu. Selskapet har utviklet en drone for å filme utøvere som driver med ekstremsport.

– Teknologien er utviklet for konsumentmarkedet, men vår interesse er å ta denne dronen inn i politi- og forsvarsmarkedet. Det er et veldig robust produkt, som tåler både norske vintertemperaturer og salt miljø veldig godt. Det er et ypperlig utgangspunkt for militær bruk, sier Nordic Unmanned-sjef Knut Roar Wiig.

Han forteller at Staakers BG 100-drone er på under to kilo, har en flytid på 30 minutter og tåler vind opp til storm styrke, samt temperaturer ned til 20 minusgrader.

– De tallene er sterkere enn alle andre lignende droner. Dette systemet er laget for tøffe forhold og typisk norsk vintervær. Nå ønsker vi feedback på behovene fra Forsvaret og Politiet når det gjelder eventuelle tilpasninger.

Forventer økt bruk

Knut Roar Wiig, daglig leder i Nordic Unmanned. FOTO: Fredrik Naumann

Wiig sier at oppkjøpet er et svar på signaler om at Politiet og Forsvaret ønsker å bruke norsk droneteknologi. Staaker-produktene er designet, utviklet og produsert i Norge. Produksjonen finner sted på Kjeller, og det vil nå komme et felles Staaker/Nordic Unmanned-kontor på Fornebu.

– Det er helt avgjørende for oss å støtte opp om norsk utvikling og produksjon av droner, og det kommer vi til å fortsette med. I tillegg kommer det i større og større grad krav om en «chain of trust» i forbindelse med produkter og komponenter, og det er viktig for oss å forholde oss til, forteller Wiig, som ikke kan si noe om detaljene i avtalen, annet enn at aksjonærene i The Staaker Company AS har blitt aksjonærer i Nordic Unmanned AS.

– Hva forventer dere fra politi og forsvar når det gjelder droner fremover?

– Vi forventer at de tar i bruk droner i langt større grad enn i dag – og ikke bare i små antall i spesialstyrker, men i større volum. Det gjelder både i Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet.  Økt volum vil også drive enhetsprisen ned, sier Wiig, som legger til at Nordic Unmanned forventer å være en god norsk leverandør til disse markedene, nasjonalt og internasjonalt, både på kort og lang sikt.

Hviler ikke

Nordic Unmanned har hatt stor suksess de siste årene, med blant annet to store internasjonale kontrakter. Selskapet har også utviklet sin egen Camflight-drone, og styrker med dette oppkjøpet utviklingen av egne produkter.

– Vi er veldig fornøyd med oppkjøpet, fordi det gir oss muligheten til å tilpasse oss kundens behov på en helt annen måte enn tidligere. Dessuten er det med på å styrke det norske miljøet og økosystemet vi må få på plass dersom vi skal være relevante i internasjonal konkurranse, sier Wiig, som ikke har noen planer om å hvile på suksessen selskapet har hatt de siste årene.

– Det nytter ikke å sitte stille i denne bransjen. Skal vi være relevante, er vi nødt til å fortsette utviklingen, sier han.