Field Group har inngått kontrakt på droneinspeksjon av strømnett med Glitre Nett.
Foto:Glitre Nett

Field kjøper seg opp i Precision Hawk

Like før påske sikret Field Group seg en ny, stor kontrakt på droneinspeksjon av strømnett i Norge. Samtidig kjøpte selskapet Precision Hawk i USA.
Hans O. Torgersen

Field Group het KVS Technologies inntil en gang høsten 2022. Tidligere har selskapet gjort flere oppkjøp, men det amerikanske selskapet betyr mye, ifølge Field-sjef Cato Vevatne. 

– De har allerede en stor base av eksisterende kunder og markedsforståelse. Det er noe vi måtte bruke flere år på å få. For oss er dette oppkjøpet et kvantesprang, sier Vevatne til Dagens Næringsliv.

LES MER: Droner har allerede overtatt 10-15 prosent av markedet for inspeksjon av strømnettet i Norge

En milepæl for dronebransjen

KVS Technologies sikret seg dronekontrakt til 600 millioner

Cato Vevatne, toppsjef i Field, fotografert da selskapet fortsatt het KVS Technologies.

På et par år har Field gått fra 30 til 300 ansatte.  Høsten 2021 fikk  selskapet kontrakter for 600 millioner kroner i USA. Kraftnettet i USA er ca. 50 ganger større enn det vi har i Norge, så potensialet er enormt. 

DN skriver at det sammenslåtte selskapet vil få en omsetning i år på rundt 600 millioner kroner. Men ingen av de to selskapene tjente penger i fjor, skriver DN.

– Positive driftsmarginer

– Vi har positive driftsmarginer. Årsaken til at vi ikke tjener penger nå, er at vi investerer mye i teknologiutvikling, er forklaringen til Vevatne.

I år vil selskapet investere rundt 80 millioner kroner i teknologiutvikling. I pressemeldingen om oppkjøpet bruker han store ord: 

– Vi er på et oppdrag om å bygge og opprettholde en bedre morgendag med smartere og mer bærekraftig innsikt fra geospatiale data. Vi er glade for å slå sammen våre produkter og teknologi for å levere løsninger i verdensklasse til kunder over hele USA, Europa og utover. 

En ansatt i Precision Hawk ute på jobb med en av selskapets droner. Foto: Precision Hawk.

Field skriver at de to selskapenes «proprietære programvare og inspeksjonsteknologi ved bruk av kunstig intelligens og maskinlæring tilbyr en spennende ny inspeksjons- og analyseløsning til USAs infrastruktur- og energisektorer.»

Ifølge pressemeldingen vil oppkjøpet «riste opp de amerikanske infrastruktur- og energimarkedene og bidra til å drive skiftet til mer bærekraftige og effektive løsninger».

– Å anskaffe Precision Hawk er helt fornuftig. Vi introduserer topp moderne europeisk teknologi til USA, og de deler spesialistkunnskap med oss. 

Kontrakt på hjemmebane

Samtidig har Field altså landet nok en stor kontrakt på hjemmebane i Norge. Fields egenutviklede droner skal fly fotoinspeksjon og laserskanning for Glitre Nett. 

Denne typen inspeksjoner er viktige for å få oversikt over hvor det er nødvendig å reparere eventuelle skader på stolper, linjer og andre installasjoner, samt å drive målrettet linjehogst, forklarer Glitre i en pressemelding. 

En drone fra Field Group ute på oppdrag for Glitre Nett. Foto: Field Group.

– Overvåkning av linjenettet er viktig for å sikre god forsyningssikkerhet til våre kunder. Som en del av vårt samfunnsansvar er det også viktig at vi gjør denne jobben på en trygg og miljøvennlig måte. Vi har hatt gode erfaringer med bruk av drone de siste årene, og det er en viktig del av selskapets arbeid med å få til en tryggere og mer miljøbesparende inspeksjon av linjenettet, sier Petter Tollefsen, leder for drift og vedlikehold i Glitre Nett i pressemeldingen. 

Den nye avtalen med Field er en toårskontrakt med opsjon på inntil tre år til. Selskapene har ikke fortalt hvor mye kontrakten er verdt. 

LES MER: Droner har allerede overtatt 10-15 prosent av markedet for inspeksjon av strømnettet i Norge

En milepæl for dronebransjen

Omfattende inspeksjon

Det er en omfattende årlig inspeksjon som skjer i linjenettet, hovedsakelig i Agder,  med opsjon for volumet i konsesjonsområdet til tidligere Glitre Energi Nett. Hvert år skal det samles inn data fra opp til 71.000 master som tilsvarer ca. 6.800 km med høyspentlinjer.

– Field har som leverandør påtatt seg valg av løsninger med en miljøvennlig profil, herunder redusert energibruk og støy som påvirker dyr og mennesker, samt lavest mulig CO2-utslipp i tilknytning til både flyvning og transport, forteller Tollefsen.

– Vi er veldig glad for avtalen med Glitre Nett, som er det mest framtidsrettede nettselskapet når det kommer til krav til digitalisering av infrastruktur og bruk av teknologi i overvåkning og vedlikehold av linjenettet. Vi er derfor stolte av å få være en del av dette arbeidet i årene framover, og ser fram til et godt samarbeid, sier Field-sjef Cato Vevatne i pressemeldingen om kontrakten.