Det er slik mange er blitt vant til å se droner inspisere strømnettet. Nå skal KVS Technologies sin teknologi og løsning brukes i USA. Et stort gjennombrudd for selskapet som også tidligere i år sikret seg avtaler hvor droner erstatter helikopter til linjeinspeksjon. Foto: Anders Martinsen

KVS Technologies sikret seg dronekontrakt til 600 millionerSkal utføre BLOS linjeinspeksjoner i USA

Sandnes-selskapet KVS Technolgies har sikret seg storavtale for inspeksjon og analyse av strømnettet til Spright i USA.
Anders Martinsen

Selskapet meldte i en pressemelding torsdag morgen om storavtalen i USA. I pressemeldingen skriver selskapet blant annet: – Vi har gleden av å meddele at vi har inngått en US$60 millioner kontrakt med Spright, en dronesatsing eid av det Amerikanske luftfartsselskapet Air Methods. Gjennom dette strategiske samarbeidet skal vi levere våre tjenester innen inspeksjon og tilstandsmonitorering av strømnettet til nettselskaper over hele USA. Kraftnettet i USA er ca 50 ganger større enn det vi har her i Norge, så potensialet er enormt. Pressemeldingen er signert Angeline Tse,kommunikasjonssjef i KVS Technolgies. 

Cato Vevatne, gründer og daglig leder i KVS Technologies smiler bredt om dagen. Med over 3000 BLOS operasjoner innenfor Europa har selskapet sikret seg god erfaring for linjeinspeksjon ved hjelp av droner. Foto: KVS

Sandnes-selskapet har i dag over 30 ansatte og ble stiftet i 2015. Nå kan storavtalen sikre en betydelig vekst for selskapet som har spesialisert seg på linjeinspeksjon ved hjelp av droner samt tilhørende dataanalyse for nettselskaper. Selskapet har vist gjennom flere år med inspeksjon av linjenettet at droner kan ikke bare supplere helikopter til oppgaven, men erstatte helikopter for oppgaven. Senest i april  2021 sikret selskapet seg en av Norges første og kanskje viktigste avtaler for Agder Energi da droner ble foretrukket fremfor helikopter til oppgaven med å inspisere over 30.000 master.

Selskapet skriver videre i pressemeldingen:- For øyeblikket leverer KVS Technologies tjenester til over 10 % av nettselskapene i Norge, og de har utført over 3000 BVLOS-inspeksjoner (Beyond Visual Line Of Sight) av strømnettinstallasjoner i Europa. Denne avtalen med Spright, en underavdeling av Air Methods, som er den største og mest erfarne Part 135- operatøren i USA, innebærer at de nå kan utvide og skalere opp operasjonene sine i Nord-Amerika. Vekstpotensialet er betydelig: I USA finnes det omtrent 5 millioner km med kraftledninger, mot Norges ca. 100 000 km. Part 135-sertifikatet gjør det mulig å utføre BVLOS-droneflyvninger uten unntak og i samsvar med alle reglene til Federal Aviation Administration.

Dronemagasinet kommer tilbake med oppdatering.