Field-drone på jobb, slik ser det ut når den automatiserte dronen flyr kilometervis utenfor synsrekkevidde og henter inn data.
Foto:Field Group

Kan fly linjeinspeksjon opptil 100 kilometer om dagenNy dronetjeneste fra Field og Skyports

Det norske droneselskapet Field inngår nå partnerskap med britiske Skyports om en ny dronetjeneste som kan inspisere 100 kilometer kraftlinjer på en dag.
Hans O. Torgersen

Partnerskapet kombinerer Fields egenutviklede droneteknologi med Skyports Drone Services’ globale spesialisering innen operasjoner utenfor synsrekkevidde (Beyond Visual Line of Sight, BVLOS). 

Skyports Drone Services har operasjonell, teknisk og regulatorisk ekspertise som kan løse komplekse logistikkutfordringer med droneoperasjoner. Det var nettopp Skyports som Equinor valgte som operatør for å fly droner 180 kilometer mellom Mongstad på fastlandet og Gullfaks-feltet.

Les også: Dette er selskapet som skal fly offshore for Equinor

Nå skal Skyports bruke Fields drone-, sensor og programvareløsning til å utføre luftbåren inspeksjon for datafangst og databehandling. 

Selsksapene vil dermed kunne betjene kunder i hele den lineære infrastruktursektoren, som det heter i pressemeldingen som Field har sendt ut.

I følge Field er deres system testet mer enn 6500 flytimer. – Det er en robust og fullstendig løsning for lineær inspeksjon. Det finnes ingen annen løsning som dette på markedet, sa Jimmy Bostrøm, leder for nye markeder i Field i pressemeldingen fra selskapet.

Reduserer CO2-utslipp med 90%

«Tjenesten reduserer tiden fra inspeksjon til innsikt og reduserer CO2 utslippet med mer enn 90% sammenlignet med bruk av tradisjonelle metoder som eksempelvis helikopter. Bruk av droner gir også økt sikkerhet knyttet til selve inspeksjonen sammenlignet med bruk av bemannede luftfartøy.» står det i pressemeldingen. 

– Fields komplette BVLOS-teknologi er grundig testet og har gjennomgått mer enn 6500 flytimer under svært krevende værforhold, fra arktiske strøk til krevende forhold i ørkenen med sand og varme. Det er en robust og komplett løsning for lineær inspeksjon, og det finnes ingen lignende løsning på markedet, sier Jimmy Bostrøm, Head of Emerging Markets i Field, i pressemeldingen.

Skyports sier at selskapet ser frem til å gjøre Fields løsning tilgjengelig for selskaper som opererer strømnett, jernbane og annen infrastruktur.  

Øker sikkerheten

– Dette nye tjenestetilbudet gir ikke bare eiere av strømnett og annen infrastruktur rask og detaljert innsikt, men gjør det også enklere å ta viktige beslutninger, reduserer driftskostnadene, øker sikkerheten og gir betydelig lavere klimagassutslipp enn eksisterende løsninger, sier Alex Brown, direktør for Skyports Drone Services. 

Løsningen som selskapene nå tilbyr henter inn alle relevante sensordata i én enkelt flygning 

Kombinert med Skyports Drone Services’ flytillatelser og erfaring med BVLOS-flyging over lange avstander, vil den nye løsningen gjøre det mulig å kartlegge opptil 100 km lineær infrastruktur på én dag. 

Field og Skyports Drone Services har gjennomført vellykkede testflyvninger og har nylig utført kommersielle tjenester i Storbritannia.

Les også: Droneselskapet Field bytter ut ledelsen – flere ansatte oppsagt