Field har flere store kontrakter i Norge, blant annet på droneinspeksjon av kraftlinjer.
Foto:Field Group

Droneselskapet Field bytter ut ledelsen – flere ansatte oppsagt

Field Group, et av lokomotivene i den norske dronebransjen, gikk i 2022 med stort underskudd, og har nå byttet ut både styreleder og administrerende direktør.
Hans O. Torgersen

Field Group eier blant annet Field Group Aviation, og hadde i 2022 et underskudd på 98 millioner kroner.  Selskapet jobber med å øke egenkapitalen, og har satt betaling av avdrag på banklån på pause.

Les mer: Droneselskapet Field med nesten 100 millioner i underskudd

Field Group publiserte 18. oktober, uten store fanfarer, en pressemelding der man fortalte at både styreleder Arild Austigard og administrerende direktør Cato Vevatne går fra borde. 

Samtidig fortalte selskapet at «inntil» ti fast ansatte og flere som jobber i prosjektstillinger blir «midlertidig oppsagt». Dette skjer fordi man setter utvalgte forsknings- og utviklingsprosjekter på pause. 

Ikke fanget opp av mediene

Utskiftingen i ledelsen og permitteringen av ansatte ble ikke fanget opp av mediene før Dronemagasinet denne uken fikk informasjon om det som har skjedd. 

I pressemeldingen forteller Field Group at Tore Gjedebo overtar som styreleder etter Arild Austigard.

Gjedebo har sittet i styret i selskapet i nesten seks år, og er en stor investor i Field Group.

I pressemeldingen heter det at Austigard har besluttet å fratre av personlige årsaker etter seks år som styreleder. Med seg får han godord fra selskapet, som skriver at Field ikke ville ha vært der det er i dag uten hans generøse innsats og støtte.

Samtidig har altså Cato Vevatne gått av som administrerende direktør i Field. Ifølge pressemeldingen skjedde det etter gjensidig beslutning mellom ham og styret. 

Cato Vevatne. FOTO: FIELD GROUP

– Cato er en visjonær leder med dristige ideer og evne til å tenke utenfor boksen. På bare noen få år har han bygget opp et selskap som er mye større og mer omfattende enn jeg kunne ha forestilt meg. Imidlertid er vi enige om at ny ledelse trengs for å støtte vår fornyede retning, sier styreleder Gjedebo i pressemeldingen.

Ny sjef med bakgrunn fra XXL og Apotek 1

Ny, midlertidig administrerende direktør er Krister A. Pedersen. Han har over 20 års erfaring fra selskaper både i offentlig og privat sektor, blant annet XXL, Apotek 1-gruppen og OBOS. 

«Pedersen vil fokusere på å styrke Field’s kjerneprodukter og -tjenester og skal skalere ned noen av de internasjonale ekspansjonsplanene.», skriver Field i pressemeldingen.

– Akkurat nå er vårt fokus å fortsette å styrke våre kjerneprodukter og -tjenester, og returnere til lønnsomhet. Field har imidlertid utviklet spennende produktideer for fremtidig vekst, og vi ser frem til å se disse på markedet. Forsknings- og utviklingsprosjekter med lengre tidshorisont vil bli satt på vent. Det viktigste nå er å være lønnsom og sikre balansen, uttaler Pedersen i pressemeldingen.

Store kontrakter

Selve dronevirksomheten i Field skal i følge selskapet selv gå godt, og ha flere store kontrakter i Norge. Selskapet fikk tidligere i år kontrakt med tidligere Agder Energi Nett, nå Glitre Nett, om å inspirere inntil ca 71.000 master som tilsvarer ca 6.800 km med høyspentlinjer.

Samtidig som selskapet sikret seg denne betydelige kontrakten, kjøpte man selskapet Precision Hawk i USA. Det er denne internasjonale ekspansjonen som man nå skal prioritere ned. 

Også et av de andre lokomotivene i norsk dronebransjen, Nordic Unmanned (NU), er ute i hardt vær. I likhet med Field har NU også brukt store summer på utvikling. 

Les mer: Kriserammede Nordic Unmanned hentet inn 70 millioner

Dronemagasinet har bedt Cato Vevatne om en kommentar, men han har ikke besvart vår henvendelse.

Vi har også bedt om kommentar fra den nye styrelederen i Field Group som ved publisering ikke har besvart vår henvendelse.