HEMMELIG INVESTOR: 1,3 milliarder skulle den hemmelige investoren og hans kumpaner ville investere på Otta, samlet 2,5 milliarder kroner skulle satsingen beløpe seg til. FOTO: Faksimile Gudbrandsdølen Dagningen 8. april 2020.

Oppdrett og dronesenter til 2,5 milliarder kroner. Næringssjef : – Det var bare ljug

Etter å ha gått konkurs med to selskaper og mistet Dagali flyplass, lanserte Bjørn-Arild Woll planer om oppdrett og dronesenter til 2,5 milliarder kroner i Sel, Folldal og Engerdal kommuner.
Ole Dag Kvamme

– Vil satse 1,3 milliarder på Røye-oppdrett på Otta, var tittelen på forsiden av Gudbrandsdølen Dagningen 8. april i år.

Avisen intervjuet en «hemmelig investor», som sier han og 40 andre vil investere 2,5 milliarder kroner i oppdrett i småkommunene Sel, Folldal og Engerdal, lød oppslaget.

– Totalt er det snakk om investeringer på 2,5 milliarder på disse tre anleggene, uttalte den hemmelige prosjektlederen til avisen.

I dag kan Dronemagasinet avsløre at den hemmelige investoren var Bjørn-Arild Woll, og at planene aldri ble noe av.

– Det var bare ljug fra Bjørn-Arild Woll, men vi har avsluttet dette nå, og ingen har tapt penger på det her oppe, sier kommunal næringsutvikler Jan Aage Røtnes i Engerdal kommune.

Østerdalen og Gudbrandsdalen

Med to konkurser og kreditorer i hælene etter konkursene etter Dagali-skandalen i fjor sommer, tok Woll i vinter kontakt med flere kommuner i Gudbrandsdalen for å drive business.

Dronemagasinet har lagt opplysningene som kommer frem i reportasjen frem for Woll. 

– Er det feil å ha visjoner og et ønske om å skape arbeidsplasser og næring? svarer Woll.

LUFTIGE PLANER: Bjørn-Arild Woll har hatt flere planer om dronesenter i Norge. Ingen av dem er så langt realisert. Foto: NTB/Kommunikasjon

I tilsvaret fremmer Woll også udokumenterte anklager mot involverte, som Dronemagasinet vanskelig kan publisere. Øvrige svar følger i denne reportasjen.

Les også: Avsløringen: Kjøpte flyplass uten penger

Les også: Ordfører varsler oppvask etter mislykket flyplass-salg

Les også: Tidligere ansatte og investorer anklager Woll for svindel

Fiktive investorer

Dronemagasinet har avslørt hvordan Bjørn-Arild Woll brukte fiktive investorer til å få tilslaget på Dagali flyplass på Geilo i juni i fjor. Kjøpet falt i fisk. 

Hans to kortlivede selskaper Ett Aktivum AS og Spera Holding AS ble slått konkurs i oktober i fjor. Bobestyrer var nådeløs i omtalen av forretningsdriften.

«Styreleder (Woll, red. anm.) har hatt et slags modus operandi der han selger inn ulike metoder for å forhindre at mennesker dør av hjertestans. På den måten skal han ha fått et hittil ukjent antall personer og selskaper til å investere betydelige beløp i ulike aksjeselskaper uten at disse noen gang har blitt eller var ment å skulle bli stiftet.» skrev advokat Erling Opdal i advokatfirmaet Ræder i sin foreløpige konkursrapport.

Flyplass og oppdrett

Etterpå kontaktet likevel Bjørn-Arild Woll kommunene Engerdal, Sel, Folldal og miljøer på Røros for å starte forretninger.

I Engerdal kommune med 1300 innbyggere tok Woll kontakt med kommunalt ansatte næringsutvikler Jan Aage Røtnes, som skal hjelpe frem investeringslystne. 

I dag medgir Røtnes at han lot seg rive med, etter at han møtte Bjørn-Arild Woll første gangen 15. desember. 

– Det startet med at Woll ønsket å bygge et oppdrettsanlegg for røye i Gudbrandsdalen, forteller Røtnes.

Han understreker at han som næringsutvikler skal være opptatt av å skape arbeidsplasser. Han involverte seg etter hvert i Wolls planer, og fremførte de på ulike måter. 

Samtalene om oppdrett førte snart til samtaler om Sølenstua flyplass i Engerdal. Statsskog eier flyplassen, men den er leid ut til kommunen. Flyplassen er svært lite brukt. 

Her ville Woll etablere dronesenter med lokale investorer.

– Det var ikke grenser for hvor stort det kunne bli, ifølge Woll. Det skulle bli et internasjonalt dronesenter med droneakademi, og dronetesting for hele verden, sier Røtnes.

Woll ønsket ifølge Røtnes å få tilgang til flyplassen og drive dronesenter gjennom crowdfunding, med lovnader om høy aktivitet og etablering av flere selskaper.

– Jeg lot meg rive med i fire måneder. Vi jobbet med saken på flere nivåer. Statskog eier flyplassen, mens Engerdal kommune har hatt bygslingsavtale, forklarer Røtnes.

Han sier Woll var ivrig etter å ha med lokale investorer på laget. 

– Vi fikk stoppet det før noen led økonomiske tap, sier Røtnes.

– Røde varsellamper 

Men han rakk å introdusere Woll for andre og mulige investorer:

– Vi mottar ofte forespørsler om nyetableringer og investeringer, og vil alltid forsøke å legge til rette for næringsvekst. Dette var også tilfellet med Woll. Jeg introduserte ham til diverse fremtredende forretningsforbindelser, på idé- og prosjektgrunnlag. sier Røtnes.

I ettertid har han beklaget seg til ti-tolv mennesker han snakket investeringer med. Ingen av dem hadde gått videre med investeringene, noe Røtnes sier han er glad for.

Også hans kone ble involvert i en periode.

– Woll engasjerte min kone, som er kunstner, til skisse- og designarbeid for mulig utvikling av flyplassen, men da på vegne av en bedrift som «var under etablering», Arctic Droneport AS. Dette arbeidet ble ikke fakturert, og således ikke betalt for, da kunden formelt ikke er etablert, forklarer Woll.

2,5 milliarder i oppdrett

Dronesenteret var kanskje stort, men større var planene om røye-satsing, hvor Bjørn-Arild Woll ønsket å samle investorer til å gå inn i oppdrett.

8. april «avslørte» Gudbrandsdølen Dagningen planene, som da lød på 1,3 milliarder kroner på Otta, samlet 2,5 milliarder, i et anonymt intervju med Bjørn-Arild Woll.

pastedGraphic.png

HEMMELIG INVESTOR: 1,3 milliarder skulle den hemmelige investoren og hans kumpaner ville investere på Otta, samlet 2,5 milliarder kroner skulle satsingen beløpe seg til. FOTO: Faksimile Gudbrandsdølen Dagningen 8. april 2020.

Dronemagasinet kan avsløre at investoren var Bjørn-Arild Woll, som også i intervjuet presenterte seg som mann «midt i 50 årene, har bakgrunn fra IT-bransjen og flere store virksomheter i den sammenheng, og at han er mer enn vanlig opptatt av sunt kosthold som følge av at han mistet faren tidlig i hjertesykdom.»

For godt til å være sant?

I intervjuet stiller journalisten et betimelig spørsmål:

«Dette høres nesten for godt ut til å være sant?»

Den anonyme investoren, altså Woll, svarer:

«Nei da, det er det ikke. Det er veldig interesse i markedet for denne fisken. Den gir høyere pris enn laks, den er stimfisk, mildere i smaken og har en god bioøkonomi i seg. Det er lite sykdom på røya og totaliteten gir bedre økonomi enn sjøbasert fisk. Volummarkedet er i Asia, og særlig India. Vi tenker at røye kan bli en konkurrent til Salma-laksen. Den type produkt. Det er svært lukrativt, slik vi ser det nå. Investeringene vil være tjent inn på noen få år.».

pastedGraphic_1.png

1,3 MILLIARDER TIL OTTA: Gudbrandsdølen Dagningen fokuserte mest på Otta, de de presenterte det hemmelige intervjuet med Bjørn-Arild Woll i avisen onsdag 8. april i år. FOTO: Faksimile Gudbrandsdølen Dagningen.

En uker etter oppslaget i Gudbrandsdølen Dagningen, ble Jan Aage Røtnes intervjuet i lokalavisen Lokalavisa Trysil Engerdal. Her siterer avisen fra GD, og den anonyme investoren som snakker om 2,5 milliarder kroner.

Røtnes forteller om planene og en hemmelig investor, som ville bygge oppdrettsanlegg for 2,5 milliarder kroner i Sel, Folldal og Engerdal.

– Det vi snakker om nå er en kommersiell aktør som kan etablere fiskeanlegg i Sel, Folldal og Engerdal, sa Røtnes til Lokalavisa Trysil Engerdal.

pastedGraphic_2.png

STORSATSING MED HEMMELIG INVESTOR: Næringsutvikler Jan Aage Røtnes snakket med Lokalavisa Trysil Engerdal 16. april, da den «hemmelige investoren» aka Bjørn-Arild Woll ikke ville snakke. FOTO: Faksimile Lokalavisa Trysil Engerdal

I dag omtaler Røtnes sine sitater til lokalavisen slik:

«Vi jobbet aktivt og positivt med prosjektet, i tro på at det ville kunne gi næringsvekst. To uker etter, dvs. 30. april, ble jeg bedt av mine ledere om å avslutte samarbeidet. Planene som ble presentert var spennende og ambisiøse, men vi valgte å avslutte samarbeidet da vi fikk kunnskap om investorens historikk».

I likhet med Engerdal avsluttet både Sel og Folldal all planlegging med Woll, da de fikk rede på erfaringene fra Dagali.

Det skjedde etter at Røtnes inviterte Woll til et møte med kommunetoppene.

– Jeg inviterte Bjørn-Arild til å presentere planene for ordfører, varaordfører og kommunedirektør fredag 24. april i kommunestyresalen. De reagerte på planene med at «hvis noe er for godt til å være sant, så er det gjerne det.» Røde varsellamper kom etter samtaler og dokumenter fra Hol og Hallingdal tingrett. Det hadde vært samme der som her: Han sa han hadde flere selskaper under etablering, og at han hadde lyst til å tilby lokalbefolkningen billige aksjer og gjøre ei kule før alt slo gjennom internasjonalt. Da luktet vi lunta, og avsluttet samarbeidet 30. april. Men i motsetning til på Geilo, så rakk ingen å investere noe her, så ingen har tapt noe, forklarer Røtnes.

Vil ikke snakke om Woll

Ordfører Line Storsnes fra Samlingslista Senterpartiet og uavhengige i Engerdal vil ikke kommentere kommunens involvering med Woll. Hun sier «de rette personene» er informert, og at hun ikke tror det kommer noe godt ut av det for kommunen å snakke til media om Bjørn-Arild Woll.

IKKE TA KONTAKT MED ANSATTE: Kommunen sendte brev til Woll hvor han blir instruert i å ikke ta kontakt med noen ansatte i kommunen. 

Sel kommune

Sel kommune startet i fjor arbeidet med å arbeide for en oppdrettskonsesjon på egen hånd. Næringssjef Torfinn Stenersen bekrefter at Bjørn-Arild Woll kontaktet ham.

– Jeg leverte søknad til Oppland fylkeskommune, og da vi fikk penger tok Woll kontakt. Han ønsket å ta rede på hvordan vi skulle håndtere dette. Men jeg var snar til å si fra at vi ikke var interessert i noe samarbeid, før vi eventuelt fikk en konsesjon, som vi deretter ville selge, sier Stenersen i dag om planene til Woll.

Han sier han bare hadde et kort møte med Woll, hvor han understreket kommunens politikk. Siden hørte han ikke mer fra ham.

– Han kan ha snakket med andre om oss. I alle fall fikk jeg telefon fra et stort statlig selskap, som lurte på om vi samarbeidet med Woll. Det kunne jeg avkrefte, sier Stenersen.

Jordbrukssjef Bjørn Gussgard i Folldal kommune ønsker ikke å kommentere kontakten med Bjørn-Arild Woll.

– Vi har ikke forretningskontakt med Woll i dag, sier Gussgard.

Rørosbanken

Rørosbanken skal også ha vært involvert i investeringsplanene til Woll og kommunene.

Banken med den sterke lokale forankringen har økt sin omsetning og egenkapital voldsomt de siste årene, og gikk med hele 86 millioner kroner i overskudd før skatt i fjor, av en omsetning på 236 millioner kroner.

Dronemagasinet blir vist videre til administrerende direktør Even Kokkvoll for spørsmål om bankens kontakt med Woll. Kokkvoll vil overhodet ikke svare på noen spørsmål om Woll, om investeringene, om omtalen av planene eller om deres involvering.

– Ingen kommentar, gjentar Kokkvoll på spørsmålene fra Dronemagasinet.

– Fantasibeløp, sier Woll

Bjørn-Arild Woll tar i dag avstand fra beløpene og planene, tross sine uttalelser til Gudbrandsdølen Dagningen.

– Vi har aldri snakket om investeringer på 2,5 milliarder kroner. Det er fantasibeløp uten bakkekontakt, sier Woll i en epost til Dronemagasinet.

Om Sølenstua sier Bjørn-Arild Woll at formålet var å overta en leieavtale. Han sier at det Jan Aage Røtnes som foreslå dette.

I tilsvaret til Dronemagasinet sier Woll videre at Røtnes ønsket arbeid med ham videre, fordi han skulle slutte i Engerdal på grunn av alder.

Røtnes avviser at han skulle stå bak noe planer, men bekrefter at han avslutter hos kommunen.

– Det er korrekt at mitt engasjement i kommunen utgår 30. august i år, og at jeg derfor diskuterer mulige karrierevalg med flere personer i mitt nettverk, men dette kom aldri til noen konkretisering i relasjon til Woll eller noen av hans foretak, sier Røtnes.

Kontaktet Green Flyway

Røros lufthavn er med i et større internasjonalt prosjekt kalt Green Flyway. Bjørn-Arild Woll kontaktet dem like etter at han kontaktet Engerdal, og ønsket et samarbeid, forteller faglig prosjektleder Tor Odd Iversen.

– Han kontaktet oss like etter nyttår, og la frem konsepter, som ville passe inn i Green Flyways portefølje, sier Iversen.

Deres første undersøkelser ga ingen grunn til å trekke i nødbremsen. Da de i april fikk de samme signalene fra Hol og Engerdal, avsluttet de samarbeidet umiddelbart.

– Vi avsluttet rett etter påske, og har ikke involvert oss med noen prosjekter her, og ikke brukt penger på det heller, sier Iversen.

Bjørn-Arild Woll bekrefter at han hadde kontakt med Green Flyway, og at de avsluttet.

– De var ryddig. De anbefalte meg å få ryddet opp etter Dagali, hvilket jeg er i ferd med å gjøre, svarer Bjørn-Arild Woll i e-post til Dronemagasinet.