Under øvelsen Nordic Response i mars pågrep politiet fire kinesere som filmet med droner. De ble alle løslatt og fikk utstyret tilbake.
Foto:Swedish Air Force

Pågrep drone-turister under NATO-øvelseLøslatt etter avhør - fikk alt utstyr tilbake

Politiet pågrep, siktet men løslot så fire kinesere som filmet med droner i Ofoten under øvelsen Nordic Response i mars.
Ole Dag Kvamme

Fire kinesere med tungt utstyr og åtte mobiltelefoner ble pågrepet da de filmet på kaia under øvelsen Nordic Reponse. Nå er alle løslatt.

– Vi hadde ingen grunn til å holde dem, og fant ikke at de hadde fløyet eller filmet ulovlig, sier sier politiadvokat Elisabeth Nutti hos politiet i Narvik.

NRK Nordland omtalte løslatelsen først.

Les også: Pågrep flere for ulovlig droneflygning

Pågrepet

Søndag 3. til torsdag 14. mars gikk den store Nato-øvelsen Nordic Response av stabelen. Allierte soldater fra tretten land deltok.

Da politiet kom over fire personer med kinesisk pass lørdag 9. mars i Bjerkvik i Ofoten, ble det tatt affære. Det var strenge restriksjoner for flygning under øvelsen. Politiet pågrep de fire, og tok beslag i mye utstyr, og alle fire hadde doble sett med mobiltelefoner, opplyser politiet i Bodø til Dronemagasinet.

De skal ha fløyet i nærheten av Nato-kaia som ligger forbi Bogen mot Dragvik, ifølge NRK Nordland.

Siktelsen for ulovlig flygning var likevel ikke så godt fundert. Skiltingen på kaia hvor de sto var uklar, og det fremgikk ikke tydelig at luftrommet var under restriksjoner.

Løslatt med meldeplikt

Etter å ha vært løslatt med meldeplikt over helgen, fikk alle fire utstyret tilbake, og kunne reise videre som planlagt tirsdag 12. mars. Gjennomgangen av beslaglagt material viste ingen ulovlig aktivitet.

– De har forklart at de ikke så skiltingen som var på Nato-kaia. Det kan politiet forstå, fordi de var ikke på kaia, sa Nutti til NRK Nordland.