Fra NATO-øvelsen Nordic Response.
Foto:Tue Skals/Forsvaret

Flere utlendinger tatt for ulovlig droneflyging, minst én er utvist fra Norge

Politiet i Nordland pågrep lørdag morgen fire utenlandske statsborgere som skal ha fløyet drone ulovlig i Ofoten, der NATO-øvelsen Nordic Response pågår. Torsdag ble en kvinne tatt for det samme i Lofoten og utvist fra Norge.
Hans O. Torgersen

I en pressemelding forteller politiet at de er spesielt oppmerksomme på droneflyging i forbindelse med den store NATO-øvelsen Nordic Respons.

– I dag klokken 08.56 kom politiet over fire utenlandske statsborgere som bedrev ulovlig droneflyvning i Ofoten. De fire er pågrepet av politiet. Dronene er tatt i beslag, sier operasjonsleder May-Wenche Hansen til VG.

Politiet ønsker med bakgrunn i etterforskningen per nå, ikke å gå ut med hvilken nasjonalitet de pågrepne har, skriver man i en pressemelding.

Politiet jobber med bevissikring og vil opprette sak på forholdet, står det videre i pressemeldingen.

De fire ble pågrepet i Bjerkvik, som er i området der øvelsen pågår, skriver NRK.

Torsdag ble en kinesisk kvinne pågrepet av politiet etter at hun fløy drone innenfor forbudssonen til Leknes lufthavn. Dette er ikke langt fra et militært radaranlegg på Himmeltind i Vestvågøy kommune, ifølge politiet, skriver Dagbladet.

Kvinnen ble utvist fra Norge for to år. Det var  Lofotposten som først skrev om denne saken etter at politiet la ut en melding på X/Twitter.

Politistasjonssjef Ketil Finstad- Steira sier til Lofotposten at på grunn av den sikkerhetsmessige situasjonen som er for tiden, og den pågående Nato-øvelsen, ser politiet svært alvorlig på ulovlig bruk av droner.

 

 

 

50-åra er utvist fra Norge for to år etter at hun fløy en drone innenfor forbudssonen til Leknes lufthavn. Dette er ikke langt fra et militært radaranlegg på Himmeltind i Vestvågøy kommune, ifølge politiet.

I 15.00-tida torsdag fikk politiet i Nordland melding om en ulovlig droneflygning på Skreda på Vestvågøy.

Området ligger innenfor forbudssonen til Leknes lufthavn, skrev Lofotposten fredag formiddag.