Fra innsettelsen av Brasils president, de Silva, der det var droneshow.
Foto:Ricardo Stuckert/Kontoret til Brasils president

Første firma i startgropen:Planlegger for show med flere hundre droner i Norge

Norsk dronefirma planlegger investering for flere hundre tusen for å kunne tilby droneshow i Norge.
Hans O. Torgersen

Mange ønsker et alternativ til fyrverkeri. Ennå har ingen operatører søkt om tillatelse til droneshow, men et firma er i startgropen. Firmaet Showdrone planlegger nå en investering på flere millioner kroner kroner for en sverm med droner.

– Vi har også snevret oss inn til den mest aktuelle leverandøren, som i mine øyne kan levere det beste produktet og som kan tilrettelegge utstyret for vårt behov, sier Daniell Ashby i Showdrone.

– Hvor dyrt er det?

– Det kommer an på antall droner man skal ha i luften. Vår plan er å starte med et sett med noen hundre droner og eventuelt utvide med flere, som kan kombineres til et stort sett. 

– Hvor mange droner kan fly i et show?

– Verdensrekorden er 5100 pluss. Da er det så mange pixler på himmelen at du får en ekstremt høy oppløsning på bildene, som kan være figurer, logoer og annet, forteller Ashby.

Han har kommet frem til et antall droner som er der man bør begynne, men ønsker ikke å tallfeste det på annen måte enn at det er «flere hundre». 

– Færre enn det bør det ikke være for at det skal være spektakulært nok. 

Investeringen Ashby forteller om blir altså ikke liten. Hver drone koster flere tusen kroner. 

Daniell Ashby på oppdrag for Tilt Norge. Foto: Tilt Norge.

Hvis navnet Daniell Ashby er kjent for leserne, kan det være fordi det var han som i 2015 startet Tilt Norge, droneoperatøren som har fløyet kameradroner for alt fra James Bond-filmen «No Time to Die» til store norske produksjoner.

LES OGSÅ: Ønsker droneshow, men finner ingen leverandør i Norge.

3D-animatør på laget

I fjor fikk møtte han advokat og gründer Johan Kvandal. De hadde hver på sin kant opplevd store droneshow i utlandet. Det tilfeldige møtet mellom dem på et feriested førte til Showdrone, som nå kan bli Norges første operatør innen kategorien droneshow. 

– Med på teamet har vi også knyttet en 3D-animatør og en erfaren dronepilot, som også flyr bemannet, og en på markedsføring.

– Utfase fyrverkeri

En gründer som Ashby har vyene klare. 

– Vi skal jo overgå og utfase fyrverkeri. En av tingene som trigger oss er miljøaspektet med dette, et show uten støy og forurensning. Risikoen for personskade er også lavere enn vanlig fyrverkeri. 

– Hvor mye koster det å få et droneshow?

– Beløpene for et show ligger rundt 100.000 euro (nesten 1,1 million kroner etter dagens kurs, red.anm.) rundt omkring i Europa, men avhenger av størrelse og kompleksitet.

Ashby føyer til at Showdrone ikke bare skal konkurrere med de store fyrverkeriene på nyttårsaften og lignende. Lysfestivaler, produklanseringer, markering av merkedager. Han ser for seg at showene gjerne blir synkronisert opp mot musikk. 

– Dette er et firma som ikke skal driftes bare på nyttårsaften, men alle de mørke månedene i året. 

Slik så det ut under et av droneshowene som nederlandske Dronestories laget i 2022. Foto:Dronestories.

Det som må være i orden før første show, er tillatelse fra Luftfartstilsynet. Da kommer flyoperativ inspektør Hans Petter Heimro og hans kolleger i seksjon for ubemannet luftfart inn.

Ingen har tillatelse ennå

Heimro forteller at så langt har ingen søkt om tillatelse til å fly droneshow i Norge.

– Hva skal til for å få en slik tillatelse

– Du må i spesifikk kategori, med autorisasjon til en spesifikk type operasjon. Eller så kan man ha en LUC (Light UAS Operator Certificate), med sikkerhetsstyringssystem.

– Med LUC kan en operatør selv avgjøre hvilke type operasjoner som kan gjennomføres, uten å måtte få tillatelse fra dere?

– Ja, men det må være innenfor visse rammer.

– Hva sier regelverket om denne typen operasjoner?

– Det er ikke så mye omtalt i regelverket, men det er ikke noe som forbyr det. Det er ingenting i veien for å gjøre det i spesifikk kategori, men du kan ikke bruke et standardscenario.

– Hvor lang tid må man være forberedt på at det vil ta å få en tillatelse? 

– Vi ser på søknadene at det blir veldig mye frem og tilbake mellom oss og operatøren, så det er vanskelig å anslå hvor lang tid. Det er bare å starte så tidlig som mulig. 

LES OGSÅ: Ønsker droneshow, men finner ingen leverandør i Norge.