Russiske borgere krysser grensen ved den norsk-russiske grensestasjonen ved Storskog. Arkivbilde.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

PST er involvert i sakenRusser pågrepet med to droner på vei ut av Norge

Politiet i Finnmark pågrep tirsdag en russer som var på vei ut av landet med to droner. Store mengder film er beslaglagt, melder NRK.
NTB

Politiet har bedt om to ukers varetektsfengsling for russeren, som skal ha filmet med drone i Norge.

– Han ble stoppet på Storskog 11. oktober på vei ut av Norge. Det var en vanlig kontroll av tollvesenet og politiet der man oppdaget droner i bagasjen hans, sier politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør i Finnmark politidistrikt til NRK.

Foreløpig er mannen siktet for brudd på sanksjonsloven og sanksjonsforskriften, som trådte i kraft etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Den aktuelle paragrafen sier ifølge NRK at russiske selskaper eller borgere ikke har lov til å fly i Norge.

PST er involvert

Siktelsen mot mannen kan bli utvidet, og PST vil i så fall ta over etterforskningen. Til VG sier PST at de har involvert seg aktivt i saken.

– PST er i tett kontakt med lokalt politi, og den innledende etterforskningen vil bidra med å avklare om etterforskningen skal overtas av PST eller fortsette hos lokalt politi, sier kommunikasjonssjef Trond Hugubakken til VG.

Hugubakken svarer ikke på om PST var involvert i saken før mannen ble pågrepet.

Han sier også at det er for tidlig å si om det kan være spionasje.

Innrømmer droneflyvning

Russeren som innrømmer å ha fløyet med drone i Norge. Det bekrefter forsvareren hans overfor Dagbladet.

– Han erkjenner de faktiske forhold, sier advokat Jens Bernhard Herstad til avisa.

I tillegg til dronene hadde mannen også med seg flere elektroniske lagringsenheter. Indbjør sier politiet skal gå igjennom beslaget for å se på omfanget av og innholdet i dronefilmene som eventuelt er gjort i Norge.

Les også: VG melder at politiet har utplassert dronesensorer i Nordsjøen

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er orientert om saken.

– Det er bra at politiet er årvåkne og har god kontroll på Storskog, sier Mehl til NTB.

Hun legger til at hun ikke kan kommentere den konkrete saken.

– Men vi har satt i verk en rekke tiltak i det siste for å gjøre oss bedre rustet i møte med en økt etterretningstrussel og muligheter for å unngå at noen omgår sanksjonsreglene. Det er forbudt for russiske personer å fly drone i Norge etter sanksjonsregelverket, sier justisministeren.

Mehl har tidligere sagt at hvis det blir nødvendig, kan grensen på Storskog bli stengt på kort varsel. Nå gjentar hun dette, men sier at foreløpig har politiet god kontroll.

– Det har ikke vært en veldig stor økning av trafikken over Storskog, og derfor mener vi ikke det er riktig nå. Politiet har skjerpet årvåkenheten og foretar kontroller sammen med tollvesenet, sier hun.