En av Statsbyggs droner i aksjon i Bergen. Eiendomsaktøren har hatt mange og store gevinster av å ta i bruk droner til sine bygginspeksjoner.
Foto: Anders Martinsen

Sparer millioner på droneinspeksjon av bygg. På UNC 2021 får du suksessformelen

Statsbygg sparer mye tid og penger ved å bruke droner til byggteknisk inspeksjon. På UNC-konferansen får du høre om hvordan de har gjort det, og hvordan din virksomhet kan komme i gang med droner.
UAS Norway

Statsbygg begynte på et stort droneprosjekt i 2020, da de inngikk kontrakter på inntil 54 millioner for bygningsinspeksjon i ulike deler av landet.

– Bruken av droner har vært svært vellykket for oss, sier driftsleder i Statsbygg, Jens Christian Andersen. Og slår fast at det er tre grunner til det.

Driftsleder  i Statsbygg, Jens Christian Andersen.

– Kostnadsbesparelser, fleksibilitet og økt sikkerhet. Og de tingene henger sammen. Det er mye rimeligere og det er tidsbesparende – og det gir oss større fleksibilitet. I tillegg gir det oss en tryggere hverdag fordi vi jobber fra bakken, forteller Andersen, før han legger til en fjerde ting:

– Vi får utrolig god dokumentasjon.

Vil inspirere andre

Et eksempel på at en drone oppdager en feil under en inspeksjon. Denne løse taksteinen kunne ikke ses fra bakkenivå, og det kunne fått alvorlige konsekvenser dersom den hadde falt ned på gangstien under. Foto: Statsbygg

Andersen er på plass som foredragsholder når Norges største dronekonferanse går av stabelen 24. og 25. november. Der vil han fortelle hvordan de har utviklet dronearbeidet i Statsbygg.

– Jeg kommer til å forklare hvordan vi gjør ting, og vise eksempler på inspeksjoner, avvik, tidsbesparelser og fleksibilitet. I tillegg vil jeg fortelle om hvordan vi kom i gang med droner. Kanskje det kan inspirere andre, sier Andersen.

Statsbygg er en statlig eiendomsaktør som forvalter og drifter over 2300 bygg i Norge og utlandet. Andersen er driftsleder i området Vest.

– Intensjonen vår i Vest er å inspisere alle byggene én til to ganger hvert eneste år. Det er slik vi kan opprettholde det vi kaller verdibevarende vedlikehold. Da må vi ha regelmessige inspeksjoner med drone, sier han.

Får gode nærbilder

Jens Christian Andersen (t.h.) og Roy Ommedal er klare for inspeksjon av Gulating Lagmannsrett i Bergen i sommer. Foto: Anders Martinsen

Ved å bruke drone slipper man  å bestille eksterne ressurser og/eller benytte sikringsliner. Det er dessuten et verktøy som kan anvendes i ad hoc-øyemed, som for eksempel når det er mye snø og is.

I tillegg tar en droneinspeksjon kun mellom 10 og 30 minutter, avhengig av byggets størrelse.

– Med litt reisetid og litt saksbehandling i ettertid, tar det totalt 2-3 timer. Hvis vi skal leie inn en lift, og kanskje mannskap til å kjøre liften, så koster det mye mer. I tillegg slipper vi å gå i høyden, og vi får veldig godt bildemateriale. Det er mange store og gode gevinster, forteller Andersen i denne saken i Dronemagasinet.

Du kan altså høre mye mer fra Andersen på UNC 2021 på Sola kulturhus 24. og 25. november.

UNC-konferansen arrangeres for 13. gang i år, og har gjennom årene vokst til å bli den største og viktigste dronekonferansen i Norge. Her møtes leverandører, brukere og myndigheter for å utveksle erfaringer og skape nye muligheter med droneteknologi. Du kan se hele årets program ved å følge denne linken. Her kan du også bestille billett.