Disse dronepilotene var tidligere denne uken samlet til siste finpuss før rådyrdugnaden 2024.
Foto:Anders Martinsen

«Tinder-løsning» kobler dronepiloter og bønder under rådyrdugnaden

De første rådyrkalvene er allerede født i Sør-Norge. Dronepiloter og frivillige mannskaper gjør seg klar til årets rådyrdugnad. I år har de et nytt verktøy til disposisjon.
Hans O. Torgersen

Over 30 grupper med dronepiloter er registrert så langt. De første rådyrkalver er som nevnt allerede født, men førsteslåtten kommer først trolig i første uken av juni, men det er avhengig av været fremover.

Forrige uke var en gruppe dronepiloter samlet til kurs på teknikk på Gjeterud Gård i Indre Østfold for å finslipe teknikken. 

I år har har de et nytt verktøy til disposisjon, en slags Tinder-løsning som gjør at dronepiloter, frivillige mannskaper og bønder som trenger hjelp kan finne hverandre.

Nå kan bønder som har jorder de ønsker å slå registere seg på portalen, samtidig kan frivillige med og uten drone melde seg som frivillig i et område og dermed lette administrasjonen for gruppene som skal organiseres. Resultatet kan bli langt enklere administrasjon for de som er involvert i rådyrdugnaden

Du kan lese mer om den unike løsningen her og registrere deg her

Slik ser dashbordet i portalen ut. Her kan dronepiloter, bønder og frivillige finne hverandre.

Hvert år blir om lag 10.000 rådyr offer for landbruksmaskinene under sesongens første slåttonn.

De skarpe knivene fra slåmaskinene dreper ikke bare de små rådyrkalvene i enga, de påfører også bøndene tunge opplevelser når ulykkene inntreffer. I verste tenkelig fall kan  også gresset bli forurenset og farlig for havner i kretsløpet og blir spist av husdyrene.

Bruken av droner med varmesøkende kamera har dramatisk endret hverdagen for bøndene som gruet seg til å slå gressengene sine. 

Fakta

Den Nasjonale rådyrdugnaden

  • Ved hjelp av droner med termisk kamera finner letemannskaper rådyrkalver som gjemmer seg i gressengene. Når dyrene er funnet bæres de ut av farlig område før slåmaskinene like etterpå kan gjøre sitt arbeid.
  • Det ble i fjor reddet om lag 500 rådyrkalver under dugnaden.
  • Målsetningen for årets nasjonale rådyrdugnad er å redde dobbelt så mange dyr.
  • Det har vært et rekordhøyt antall frivillige som har gjennomført UAS NORWAYS rådyrkurs i forkant av dugnaden. 120 personer har fullført kursene.
  • 58 søksgrupper fra mange fylker og kommuner er registrert.
  • Alle dronepilotene som er involvert er sertifiserte og har gjennomgått godkjent opplæring.
  • Alle frivillige har blitt kurset i dyrehåndtering.
  • Den nasjonale rådyrdugnaden er en dugnad hvor arrangøren ikke tjener penger på innsatsen. Det gjør heller ingen av deltakerne.

– For første gang på 23 år

I fjor fortalte bonde Håvard Rud i Trøgstad i Østfold til Dronemagasinet at han for første gang på 23 år ikke hadde kjørt i hjel en eneste rådyrkalv under slåtten.

– Jeg har holdt på i 40 år, men i de siste årene har slåtten blitt gjort så tidlig. Det har ført til at rådyrene har gått i slåmaskinen, men nå i år er det første gang på 23 år jeg ikke kjører ihjel noen dyr, fortalte Rud.

Han har mer enn 500 mål med jorder han skal slå hvert år og det er ikke til å unngå at det har havnet rådyr i slåmaskinen. 

Tidligere har han gruet seg til tiden for førsteslåtten på grunn av faren for å kjøre ihjel dyr. Etter at dronepilotene fra Trøgstad og Eidsberg i Indre Østfold har flydd over jordene er det med en helt annen følelse han starter traktoren.

-Tidligere har jeg gruet meg til den tiden på året. Nå er jeg mer avslappet og det er helt annerledes enn før. Tidligere kom jeg hjem med en klump i magen etter ulykkene, men det var aldri noe jeg ønsket å snakke særlig om.

2023 var første sesongen på 23 år at bonde Håvard Rud ikke kjørte ihjel rådyr. FOTO: Petter Emil Wikøren

Dronedugnad med ett mål

Droneteknologien og landbruket smelter sammen i en nasjonal dronedugnad med ett felles mål: Å redde rådyrkillinger.

Rådyrportalen gir deg alltid oppdatert data og en spennende innsikt nasjonalt og fra ditt eget fylke. Det er også der du finner løsningen der dronepiloter, frivillige og bønder kan registrere seg for å finne hverandre. 

Dette er også en kompetanseside med alt du trenger vite om dronesøk etter rådyr samlet på ett sted. Her finner du kursoversikt, kontaktinformasjon og bilder av eksperter, linker til publiserte saker og ikke minst her finner du rådyrkartet. Det er et interaktivt kart hvor man kan følge årets rådyrsøk i realtid.