Det er første sesongen på 23 år at bonde Håvard Rud ikke kjører ihjel et rådyr. FOTO: Petter Emil Wikøren

– Første sesongen på 23 år jeg ikke har kjørt ihjel et rådyr

Bonde Håvard Rud i Trøgstad sier han er lettet over at han for første gang på 23 sesonger ikke har kjørt ihjel rådyrkalver under slåtten.
Petter Emil Wikøren

– Jeg har holdt på i 40 år, men i de siste årene har slåtten blitt gjort så tidlig. Det har ført til at rådyrene har gått i slåmaskinen, men nå i år er det første gangen på 23 år jeg ikke kjører ihjel noen dyr, sier bonde Håvard Rud fra Trøgstad.

Bonden har mer enn 500 mål med jorder han skal slå hvert år og det er ikke til å unngå at det har havnet rådyr i slåmaskinen. Tidligere har han gruet seg til tiden for førsteslåtten på grunn av faren for å kjøre ihjel dyr. Nå, etter at dronepilotene fra Trøgstad og Eidsberg i indre Østfold, har flydd over jordene er det med en helt annen følelse han starter traktoren.

-Tidligere har jeg gruet meg til den tiden på året. Nå er jeg mer avslappet og det er helt annerledes enn før. Tidligere kom jeg hjem med en klump i magen etter ulykkene, men det var aldri noe jeg ønsket å snakke særlig om.

  • Håvard Rud fra Trøgstad er takknemlig for at slåtten nå ikke lenger medfører døde rådyr.

Rud har hatt dronepiloter fra Rådyrdugnaden til å fly på sine jorder de siste tre årene. Han kan ikke få rost initiativet høyt nok.

– Det er kjempebra at de orker å stå på. Jeg tror jeg hadde vært litt grinete om det var meg som skulle stå opp klokken tre på natten hver dag i fjorten dager, så all ære til dem, sier Rud.

Nå har Rud gjort det slik at han kontakter dronepilotene hver gang han skal slå gresset. Han klipper ikke en meter før jordene er klarert av dronene.

-Jeg kjører ikke noe før de har flydd over og om de ikke har anledning så venter jeg til neste dag, sier Rud.

LES MER: 

Oppsummerer første dronesøk-sesong: – Vi har lært masse

Ny Norgesrekord for antall rådyr reddet med drone på en dag

Nå fødes rådyrkalvene – over 100 dronepiloter skal redde dyrene fra slåmaskinen

Fem nye rådyrkalver reddet – men ikke alle piloter gjør funn

Dronegruppe reddet rådyr nummer 100: – Det er rørende, kort og godt

Bonde Halvor Lysaker og dronekoordinator Asbjørn Ness på Kongerud gård i Trøgstad. Her fant dronepilotene flere rådyr som ble reddet. FOTO: Petter Emil Wikøren

Tør nesten ikke la være å ringe

En annen av områdets bønder som nyter godt av dronesøkene er Halvor Lysaker på Kongerud gård i Trøgstad. Han hevder at dronesøkene er nå så kjent i regionen at han nesten ikke tør la være å ringe før han slår gresset første gangen.

-Føler at jeg MÅ ringe nå. Det er jo så kjent et tilbud i området at hadde jeg latt være hadde det vel blitt galt, sier han og humrer.

Selv har han lagt om rutinene for førsteslåtten som følge av dronepilotenes innsats.

-Tidligere slo jeg som oftest gresset utover ettermiddagen, men nå har jeg flyttet det til morgenen for å tilpasse det dronesøkene. Det gir meg en bedre samvittighet å slå gresset da, sier Lysaker.

Lysaker har store områder som gjennomsøkes og i år ble det funnet 3 dyr på hans områder. Primus motor og koordinator for Trøgstad og Eidsberg rådyrgruppe, Asbjørn Ness er glad for at bøndene slutter slik opp om prosjektet.

-Vi blir bare møtt med åpne armer og vi gjør dette som et samarbeid med bøndene for dyrevelferden. I år har vi dekket om lag 25.000 mål her i området, sier Ness.

 

LES MER: 

Oppsummerer første dronesøk-sesong: – Vi har lært masse

Ny Norgesrekord for antall rådyr reddet med drone på en dag

Nå fødes rådyrkalvene – over 100 dronepiloter skal redde dyrene fra slåmaskinen

Fem nye rådyrkalver reddet – men ikke alle piloter gjør funn

Dronegruppe reddet rådyr nummer 100: – Det er rørende, kort og godt