Anders Martinsen fra UAS Norway (t.v.) og løytnant Abrem Ayana fra politiet i Brookhaven, Georgia i USA, på scenen under UNC 2022 i Kristiansand onsdag.
Foto:Hans O. Torgersen

UAS Norway i samarbeid for å fremme droner som første-innsats globalt

Den amerikanske organisasjonen Droneresponders og UAS Norway offentliggjorde onsdag et nytt partnerskap for å fremme droner som første-respons verktøy for politi og andre innen offentlig sikkerhet.
Hans O. Torgersen

Droner som rykker ut fra basene sine samtidig som politiets patruljebiler på bakken, er nå daglig rutine i flere byer i USA.

– Vårt mål er at første drone skal være fremme på et åsted innen to minutter, fortalte løytnant Abrem Ayana fra politiet i Brookhaven, Georgia i USA.

Fra scenen på den nordiske dronekonferansen UNC 2022 i Kristiansand fortalte Ayana onsdag morgen at den amerikanske organisasjonen Droneresponders Public Safety Alliance og UAS NORWAY går sammen om et internasjonalt initiativ.

Målet for initiativet er å fremme droner som første-respons globalt.

Som eksempel på bruken av droner viste Ayana en video fra pågripelsen av to personer som var mistenkt for å ha begått et ran i en nabostat.

Dronen var på stedet for den første pågripelsen litt over et minutt etter første melding. Operatøren fant raskt den andre mistenkte, som løp fra stedet inn i en skog. Etter få minutter var patruljene på bakken dirigert til riktig sted og andremann ble pågrepet.

Les pressemeldingen på engelsk på nettsidene til Droneresponders.

Initiativet til drone som første innsats-programmet (DFR = drone first responder) ble tatt av politiet i Chula Vista i California. Politiet fikk etter en lengre prosess tillatelse fra USAs luftfartsmyndigheter, FAA, til å operere dronene utenfor synsrekkevidde.

I dag sitter droneoperatøren på politiets operasjonssentral i Chula Vista, mens dronen tar av fra en drone i boks-løsning på taket av en politistasjon.

Les mer: Politidrap førte til californisk dronesuksess

Droner først på stedet

Gang på gang har dronene vært første politienhet fremme på et åsted, og operatøren har kunnet gi patruljene på bakken verdifull informasjon om hendelsen.

Etter hvert som DFR-programmer blir utplassert i amerikanske byer, har de vist seg å forbedre sikkerheten for både politifolk, ansatte i de andre nødetatene og innbyggerne. Det skjer fordi informasjonen fra dronene forbedrer den operasjonelle effektiviteten.

Droneresponders er ikke i tvil om at droner redder liv på denne måten.

– Drone som First Responder har hatt stor suksess i USA. Det er vårt mål å samarbeide med Droneresponders for å fremme dette livreddende programmet internasjonalt, sier Anders Martinsen, daglig leder i UAS Norway.

Han peker på at nettverket til begge organisasjonene kan hjelpe politiet og andre innen offentlig sikkerhet verden over til å bruke droner mer utbredt som et verktøy, men også å fokusere på flysikkerhet under operasjoner.