Luftfartsdirektør Lars Kobberstad kommer også i år til UNC, og denne gangen skal han blant annet snakke om det nye regelverket som gjelder fra 1. januar.
Foto: Fredrik Naumann

UNC 2020: Slik blir programmet på årets dronekonferanse

Med nytt regelverk på trappene er kanskje årets program det viktigste noen gang. Sjekk det ut her, og delta digitalt eller fysisk på UNC 2020.
UAS Norway

En av årets store dronebegivenheter er bare noen uker unna. UNC 2020 arrangeres 23. og 24. november, og størstedelen av programmet er nå klart. Det kommer foredragsholdere fra hele landet, i tillegg til spennende nordiske samarbeidspartnere. Som vanlig deltar en rekke av de viktigste aktørene i bransjen.

 

Se hele programmet

– Programmet har sannsynligvis aldri vært viktigere enn i år. Med nytt europeisk regelverk på trappene er informasjonsbehovet stort. Det samme er interessen for å treffe samarbeidspartnere og miljøer man kan utvikle seg sammen med, sier prosjektleder for UNC 2020, Anders Martinsen.

Årets konferanse gjennomføres på en digital plattform.

Kjøp billett til årets dronekonferanse

Store temaer

UASN-leder og prosjektleder for UNC 2020, Anders Martinsen, viser daværende samferdselsminister Jon Georg Dale rundt på UNC 2018.

Det er tolvte gang UNC arrangeres, og konferansen har vokst seg til å bli den største og viktigste i Norge. Årets arrangement er delt opp i fire hovedblokker: inspeksjon, datahåndtering, regulering/GDPR/sikkerhet og samhandling.

Det vil bli viet mye plass til det nye regelverket som gjelder fra nyttår, og dessuten tilstøtende temaer som håndtering og lagring av data, personvern og privatlivets fred. Luftfartsdirektør Lars Kobberstad er en av de som skal snakke om dette.

Et annet navn på plakaten er Helge Orten fra Stortingets transportkomite. Han kommer for å fortelle om arbeidet og visjonene i kjølvannet av regjeringens dronestrategi.

– Det er ikke lenger sånn at det kun snakkes om vei, bane, sjø og tradisjonell luftfart. Det er like naturlig at den ubemannede industrien tar sin plass, for eksempel i Nasjonal transportplan. Her er det viktig arbeid som gjøres, sier Martinsen.

Veidirektøren kommer

Veidirektør Ingrid Dahl Hovland skal lede segmentet «Fra data til beslutning». Foto: Statens vegvesen

“Sårbarhet og samhandling” er en annen bolk på konferansen. Hvem bør jobbe sammen for å bli enda sterkere? Her er det mye å lære av aktører som har tatt god samarbeidskultur inn i droneindustrien.

– Vi ser konsolidering, vi ser miljøer som blir sterke og spennende, og som hevder seg internasjonalt fordi man ikke lenger sitter på hvert sitt lille kott og gjøre sine egne ting. Deling av erfaringer og data er viktig for droneindustrien fremover, sier Martinsen.

Blokken “Fra data til beslutning” ledes av veidirektør Ingrid Dahl Hovland.

– Det ser vi ordentlig frem til, for vi ser at behovet for å få omsatt verdifull informasjon fra droner er relevant for alle. Om du driver med landbruksforskning, inspeksjon eller foto og film, er det helt essensielt at man sitter igjen med de vesentlige bildene og den riktige informasjonen, konstaterer Martinsen.

Stort utbytte

I løpet av konferansen skal vi få se hvor langt vi er kommet i drone-Norge, og vi skal bli inspirert av utenlandske miljøer. Det vil også bli fokus på fremtidens inspeksjon og logistikk, ikke minst når Equinor skal fortelle om den historiske droneflyvningen fra Mongstad til Troll A i sommer. Kunstig intelligens er naturligvis også et nøkkelbegrep på UNC 2020.

Martinsen slår fast at konferansen er for alle som enten befinner seg i dronebransjen, eller er på vei inn i den.

Les mer om UNC 2020

– Hvis du ønsker å følge med på hva som skjer, både innenfor regelverk, teknologi og utvikling, så er dette blitt den viktigste arenaen for faglig påfylling og nettverksbygging. Det finnes få alternativer som favner så bredt, og samtidig aktualiserer bransjen så presist. Hvis du er nybegynner i bransjen, så vil du ha stort utbytte av å delta på UNC.