UNC starter torsdag – større og bredere enn noen gang

En dronebransje i eksplosiv utvikling, rekordmange deltagere og et mer tettpakket utstillerområde enn noen gang: Alt ligger til rette for tidenes UNC-konferanse på Fornebu.
Jan Frantzen

Årets UNC-konferanse finner sted i Telenor Expo på Fornebu torsdag og fredag denne uka. Målet for arrangørene er å bidra til å videreutvikle dronebransjen. Det gjøres ved hjelp av kunnskapsrike foredragsholdere fra viktige droneaktører, og i kraft av å være en viktig arena for nettverksbygging.

I år markerer UAS Norway tiårsjubileum, og det er niende gang en slik konferanse arrangeres i regi av bransjeorganisasjonen.

– Årets konferanse er større og bredere, men det er ikke vår ambisjon å arrangere den største konferansen, ambisjonen er at den skal være relevant for hele økosystemet i droneindustrien. Vi markerer et nytt veiskille med innhold i år, ved å samle alle samferdselsaktører – luft, bane, sjø og vei, med sterke foredragsholdere som alle berører den ubemannede industrien, sier Anders Martinsen, daglig leder i UAS Norway.

Samarbeid

Stille før stormen under riggingen av utstillelrområdet i Telenor Expo onsdag. FOTO: Jan Frantzen

Martinsen forteller at UASN arrangerer deler av innholdet med NHO Luftfart, blant annet for å lære av de beste i luftfarten.

– Det er viktig for oss som interesseorganisasjon at vi har et tett og godt samarbeid med en bransjeorganisasjon som er ledende på sitt område. Vi har et felles mål, nemlig sikker bruk og integrering av droner, sier Martinsen, som observerer at aktører som for et år siden ble sett på som en fragmentert av luftfarten, nå er i ferd med å bli integrert.

– Skillet mot den bemannede luftfarten blir visket ut, konstaterer han.

Et sentralt tema under årets UNC er «Fra integrasjon til applikasjon», med fokus på den forretningsmessige delen av droneindustrien. Et annet viktig emne blir dronebransjens bidrag til samfunnssikkerhet. I tillegg vil Opinion presentere en rekke interessante tall og statistikker knyttet til nordmenns forhold til droner.

Statsråden kommer

Mange ledende norske samfunnsaktører har kommet langt innen dronerelatert virksomhet. På UNC vil vi få høre fra blant annet Bane NOR, Kystverket og Statnett som har store prosjekter gående.

– Utviklingen er eksplosiv. Vi ser at bransje etter bransje tar i bruk droner på en måte vi ikke engang så konturene av for kort tid siden, sier en travel Martinsen, som har mange baller i lufta før konferansen braker løs torsdag.

Luftfartsdirektør Lars Kobberstad og administrerende direktør i Avinor flysikring, Anders Kirsebom, er blant foredragsholderne torsdag. Den relativt ferske samferdselsministeren Jon Georg Dale skal holde et innlegg i Expo fredag. Det blir hans første møte med en samlet norsk droneindustri etter at han tok over ministerposten etter Ketil Solvik Olsen.

Se hele programmet her.

PS: Via event-appen Attendify får du oppdatert program og dessuten tilgang til tv-sendingen fra Telenor Expo, hvor Aftenpostens droneansvarlig Hans Torgersen gir deg det beste fra scenen, i tillegg til egenprodusert materiale.