Rundt 05:40 torsdag begynte det siste vulkanutbruddet på Island. Få minutter senere var DJI Matrice 30 fra dronehangaren til det islandske politiet i luften. Det ga unik innsikt til redningsmannskapene. Foto: Islandsk politi
Foto:Politiet på Island

Vulkanutbruddet på Island - Politiet har utplassert en DJI Dock i evakuert by- Droner har aldri vært så viktig for oss som nå

Islandsk politiet er blant de første i verden som har tatt operativt i bruk utplasserte dronehangarer. En av dem er plassert i den evakuerte byen Grindavik. Det har gitt nødetatene unik innsikt under vulkanutbruddene.
Hans O. Torgersen

SISTE: Torsdag inntraff et nytt, større vulkanutbrudd på Island. Dronen fra dokkingstasjonen var første enhet fra nødetatene på stedet. Da denne artikkelen ble publisert kom nyheten om at lava hadde ødelagt deler av varmtvannsforsyningen, det kan påvirke mer enn 25.000 innbyggere. Les mer om dette i slutten av denne artikkelen.

– Droner har aldri vært så viktig for oss som nå, for å ivareta sikkerheten til mannskapene som jobber i Grindavik, fortalte politiinspektør Arnar Thor Egilsson fra det nasjonale politiet på Island under UNC 2024 i forrige uke. 

Les mer fra UNC 2024: Utredning fra norsk politi om 41 dokkingstasjoner med droner

På Island brukes DJIs dokkingstasjon under ekstreme forhold, og man har støtt på problemer som selv ingeniørene hos DJI nok ikke har tenkt på. Hva skjer når bakken beveger på seg og dokkingstasjonen har flyttet på seg mens dronen er ute på oppdrag? Mer om det lenger ned i artikkelen. 

Dronen fra dokkingstasjonen i luften over Grindavik på Island. FOTO: POLITIET PÅ ISLAND

Stille i 800 år

I 800 år har vulkanene i området ved byen Grindavik og den verdenskjente Blå lagunen på Island holdt seg i ro, men i oktober og november i fjor var det slutt på det. 

– Vi så da endringer i seismiske aktiviteter og jordskjelv. Jordskjelvene gikk mer vest, nær befolkede områder, den Blå lagunen og det geotermiske anlegget. Rundt 10. november ble jordskjelvene mer og mer intense. Forskerne forskere gjorde den urovekkende oppdagelsen at mest trolig var det et magmakammer under bakken ved byen Grindavik, forteller Egilsson.

Politiinspektør Arnar Thor Egilsson fra det nasjonale politiet på Island under UNC 2024. FOTO: FREDRIK NAUMANN/UAS NORWAY

Den dagen ble hele befolkningen på 3600 mennesker i Grindavik evakuert. Bevegelsen i bakken førte om til omfattende skader på veiene og annen infrastruktur i byen.  

– Vi hadde fått vår nye DJI dokkingstasjon og 16. november fikk vi tillatelse av Sivilforsvaret til å reise til Grindavik for å sette den opp. 

Svært farlig område

Grindavik var da et svært farlig område å bevege seg i. De som fikk tillatelse til å komme inn i byen måtte blant annet ha på seg gassmålere, ha gassmasker tilgjengelig og være i radiokontakt med innsatsledelsen. 

Den seismiske aktiviteten hadde ødelagt kraftforsyningen, men det islandske politiets droneteam fant en løsning på dette. 

– Vi klarte å koble dokkingstasjonen til en nødgenerator så vi kunne være operative. Siden installasjonen har vi gjennomført en lang rekke oppdrag, så langt godt over 100.  Vi overvåker området kontinuerlig med dronene, forteller Egilsson.

Slik ser den forhåndsprogrammerte ruten til et av oppdragene med dronen fra dokkingstasjonen ut. FOTO: POLITIET PÅ ISLAND

Dokkingstasjonen ble rett og slett satt opp på taket av en nødgenerator. Noe av det viktigste man bruker dronen til er kartlegging av området. 

– Bakken beveger seg hele tiden og danner sprekker og hull i bakken, så vi må bruke dronene for rekognosering før teamene som jobber med infrastrukturen beveger seg inn i området. Vi må sørge for at de er trygge. 

Dødsulykke

Det er en stor sprekk som går rett gjennom Grindavik. Sprekken beveger seg litt hele tiden. Det har ført til en dødsulykke. 

– Jeg beklager å måtte fortelle det, men i januar var det en mann som jobbet i infrastrukturteamet som falt ned i en sprekk. Bakken åpnet seg og han falt ned. Etter et par dagers leting var han fortsatt ikke funnet. Det er et tragisk dødsfall og det er mulig at vi aldri finner ham, sier politiinspektøren. 

I aksjon under utbruddet 18. desember

En av de akutte hendelsene som dronen fra dokkingstasjonen har rykket ut på, var om kvelden 18. desember i fjor. En seismisk sverm og et kraftig jordskjelv med styrke på 4.2 ble registrert nord for Grindavík og en time senere skjedde et vulkanutbrudd i en fire kilometer lang revne nord for byen.

– Dronen fra dokkingstasjonen ble sendt dit og kom frem lenge før vi hadde noe mobilt droneteam eller helikopter der, forteller Egilsson.

Han viste en dronevideo fra utbruddet.

– Dette opptaket forteller oss mange ting, slik som hvor utbruddet er, hvor stort det er, hvor lavastrømmen går og hva som er i fare. Vi klarte å beholde dronen i luften inntil nødetatene var fremme. 

Videoen fra dronen gir kritisk informasjonen, blant annet om hvor lavastrømmen renner og hva som er i fare. FOTO: POLITIET PÅ ISLAND

Dokkingstasjonen flytter på seg

– Vi har støtt på noen problemer fordi bakken i Grindavik beveger på seg. Når dronen kommer tilbake til dokkingstasjonen har det hendt at den har flyttet seg, posisjonen er ikke lenger nøyaktig den samme, sier Egilsson.

Dronen har derfor noen ganger hatt problemer under landing, men den har til nå alltid kommet seg ned på riktig sted til slutt.

– Utstyret er fortsatt operativt, forteller den islandske politiinspektøren.

Nytt stort utbrudd

Tidlig torsdag morgen 8. februar skjedde et nytt vulkanutbrudd på Island og dronen fra dokkingstasjonen i Grindavik ble sendt ut.

Dronemagasinet tok torsdag formiddag kontakt med politiinspektør Arnar Thor Egilsson.

– Det kan utvikle seg til en stor katastrofe, store deler av området kan miste sitt varmtvann fordi lavaen ødelegger infrastruktur. Vi har brukt DJI Dock til å holde oss oppdatert på det som skjer, og dronen var den første som var ute etter at det ble fanget opp nye seismiske rystelser fra vulkanen. Så dronen er i aktivt brukt og hjelper oss til å få oversikten i området som vi ikke lenger har tilgang til fra bakken, sier Egilsson til Dronemagasinet.

Det var Egilsson som fløy dronen som først dokumenterte utbruddet torsdag morgen.

Oppdatering fredag: Utbruddet har roet seg, men fortsatt er blant annet kraftledninger truet. Den verdensberømte turistattraksjonen Blå lagune er evakuert fordi veien til anlegget er blokkert av lava.

På bildet fra overvåkingskameraet ved dokkingstasjonen i Grindavik kan man se røyken som stiger opp fra utbruddet torsdag. FOTO: POLITIET PÅ ISLAND

Les mer fra UNC 2024: Advarer mot å utvide droneforbudet rundt flyplasser