150 påmeldte til Bedre Fly(t): – Fantastisk, men ikke overraskende

Stor respons på konferansen om droner i det offentlige i Kristiansand 9. mars.
Jan Frantzen

Om ti dager braker det løs i Kristiansand: Bedre Fly(t) er en av de mest spennende dronebegivenhetene i Norge de siste årene. På agendaen står dronebruk i det offentlige.

– En av de viktigste konferansene vi har arrangert, sier daglig leder Anders Martinsen hos UAS Norway.

Se programmet og kjøp billett

Responsen har ikke lett vente på seg. I skrivende stund – halvannen uke før konferansen, er det rett i underkant av 150 påmeldte til konferansen.

– Det er fantastisk, men ikke uventet. Dette er et tema som engasjerer, og mange nye brukere av droneteknologi ser på dette som en introduksjon til en næring de ønsker å bli kjent med. Mange ønsker å lære om hva slags gevinst de kan ta ut av dronebruk i det offentlige, sier Martinsen.

Dette skal være en arena hvor brukere, leverandører og myndigheter møtes. I tillegg skal det være en arena for både nybegynnere og eksperter

Han mener programmet er så godt som optimalt til konferansens formål.

– Dette skal være en arena hvor brukere, leverandører og myndigheter møtes. I tillegg skal det være en arena for både nybegynnere og eksperter. Vi har bevisst valgt korte og konsise foredrag med spesifikke temaer, slik at det oppleves som relevant å være til stede. Er man helt fersk og aldri har tatt i en drone, så skal man merke at språk og innhold er tilpasset det også. Her skal man kunne ankomme som nybegynner og reise som droneekspert. smiler UASN-sjefen.

Les også: Live demo på Bedre Fly(t) – Kartlegging over land og under vann

Kriser og hverdag

Martinsen tror det har vært et savn i markedet at droner i det offentlige ikke har vært satt på agendaen tidligere. Han påpeker at spesielt samvirket mellom avdelinger, etater og fagområder, er viktig å ta tak i.

Jeg lover at vi skal presentere foredragene på en unik måte

– Droneteknologi får blant annet en stadig mer sentral plass innen krise og beredskap, fra flyvende mobilmaster ved sviktende telefondekning til forberedelser på ekstremvær. I forbindelse med et flomvarsel, for eksempel, kan man trenge oppdaterte kartdata. Da er droneteknologi gull verdt, sier han, og forteller at vi på konferansen også vil få lære av aktører som har stått  i store kriser.

Daglig leder i UAS Norway, Anders Martinsen.

– Mange vil huske Viking Sky-evakueringen i fjor, en ekstremt dramatisk redningsaksjon. Vi skal få høre viktige erfaringer derfra, blant annet betydningen av å ha gode planer i kriser, men også behovet for å overføre disse planene til hverdagen. For hvis man ikke får samvirket til å fungere i hverdagen, blir det vanskelig når krisen er et faktum. Vi vil også få et dypdykk inn i fremtidens digitalisering og robotisering, hvor data fra droner er sentralt.

– Er det noen du savner på deltakerlista?

– Jeg skulle gjerne hatt enda større deltakelse fra det tverrdepartementale apparatet, for droner hører ikke lenger bare inn under Samferdselsdepartementet. Men jeg er veldig fornøyd med at et viktig departement, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, stiller.

Unike presentasjoner

Arena for konferansen er det relativt nye kongressenteret Q42 i Kristiansand sentrum.

– Vi gleder oss ta i bruk Q42s skjerm på 75 kvadratmeter, og jeg lover at vi skal presentere foredragene på en unik måte, sier Martinsen, som gjerne tar flere påmeldinger.

– Q42 er et veldig skalerbart lokale, så hvis det kommer et renn av deltakere nå på slutten, så skal vi ta godt imot dem også.