Undervannsdroner er noe av det mest spennende innen droneverden for tiden. Se demo på Bedre Flyt-konferansen.
Foto: Elefun

Live demo på Bedre Fly(t): Droner til inspeksjon og kartlegging – over land og under vann

Undervannsdroner, branndroner og droner til effektiv og miljøvennlig oppmåling. Alt får du demonstrert live på Bedre Fly(t)-konferansen i Kristiansand.
UAS Norway

Det er bare noen få uker til droner i det offentlige endelig blir satt på agendaen under Bedre Fly(t)-konferansen i Kristiansand 9. mars. Her blir du ikke bare informert og inspirert av noen av Norges beste droneeksperter, du får også demonstrasjoner fra et knippe av landets fremste eksponenter for droneteknologi.

Ole Benjamin Wike i Nordic Unmanned.

Nordic Unmanned er en av spesialistene innen oppmåling og kartlegging med droner. I Kristiansand skal selskapet demonstrere hvordan dette fungerer, og hvorfor det er mye å spare for kommuner og offentlige etater på å ta i bruk verktøyet.

– Det er en mer effektiv og mer miljøvennlig metode for å oppdatere kartgrunnlaget på små og mellomstore områder, sier Ole Benjamin Wike, Product Line Manager i Nordic Unmanned.

– Vi kommer til å fly en drone med laserskanner over en del av Kristiansand sentrum, og vise hvordan punktskyen og 3D-dataen blir seende ut, forteller han.

Nøyaktig data

En kommune kan enten utføre denne operasjonen med eget utstyr, eller de kan leie inn tjenesten fra Nordic Unmanned dersom de ikke har bygget opp en RO2- eller RO3-organisasjon til å fly droner – eller mangler de nødvendige midlene for å investere i eget utstyr.

Dataen vår er blitt svært god og nøyaktig, men foreløpig er det ganske få kommuner som er brukere

Nordic Unmanned deltar for tiden i et stort testprosjekt med Kartverket og Sandnes kommune. Prosjektet går ut på å vurdere om kartlegging av bygninger og landskap fra luftrommet kan gjøres mer effektivt med droner enn med fly, slik at databasene kan oppdateres oftere.

Utsnitt fra skanningen i Sandnes kommune. Fargene representerer høyde. Her ser vi store områder i både urbant og landlig miljø.

– Dataen vår er blitt svært god og nøyaktig, men foreløpig er det ganske få kommuner som er brukere av denne tjenesten. Det er lettere for private aktører å bestille dette, for de stoler på tjenestene våre og har god erfaring med dem. Offentlige aktører er litt mer tilbakeholdne. Dersom Kartverket anser dataene våre som tilfredsstillende i dette prosjektet, vil det nok åpne for flere kommuner, sier Wike.

Stor interesse, men fortsatt billetter: Se program og meld deg på Bedre Fly(t)

Under vann

Undervannsdroner brukes blant annet i entreprenørbransjen, oppdrettsnæringen og til søk og redning.

Noe av det mest spennende innen ubemannede farkoster for tiden, er undervannsdroner. Dette skal vi også få en presentasjon av på Bedre Flyt. Nordens fremste droneforhandler Elefun tar nemlig med seg et slikt system til Kristiansand, hvor de vil demonstrere anvendelsen i en nærliggende elv.

Dronen kan brukes både som et supplement til dykkere, og som en erstatning

– Prinsippet er det samme som med en vanlig drone. Kameraet tar bilder under vann, og sender livestream til skjermen vår, forteller produktekspert Gunnar Inge Gusdal i Elefun.

De ulike modellene kan dykke fra 15 til 100 meter, og har en batteritid på opptil fire timer. Dronene kan brukes til inspeksjon og kartlegging under vann, blant annet i entreprenørbransjen, oppdrettsnæringen og  av beredskapsetater til søk og redning.

Gunnar Inge Gusdal i Elefun.

– Dronen kan brukes både som et supplement til dykkere, og som en erstatning – spesielt i forbindelse med risikable operasjoner, sier Gusdal.

Elefun har solgt undervannsdroner i cirka et år, og ifølge Gusdal er det en jevn stigning i salget – både til privat- og bedriftsmarkedet.

– I bedriftssammenheng har droner blitt brukt til lignende formål tidligere, men da i et helt annet prissegment. Nå er det mulig å få slike droner fra 6000 kroner og oppover, forteller han.

Les også: Lillestrøm kommune bruker droner på tvers av avdelinger

Branndroner

Droner brukes stadig mer innen beredskapsetater, som for eksempel brannvesen, både for å gi bedre oversikt og for i mindre grad  å bruke mennesker i risikable operasjoner.

Vi hadde ikke sett for oss at dronen kunne brukes i så mange ulike sammenhenger

Nedre Romerike brann- og redningsvesen tok i bruk drone i 2018, og skal demonstrere verktøyet for deltakerne under Bedre Fly(t)-konferansen i mars.

– Vi anskaffet oss drone for å ta den i bruk under skogbranner. I sånne tilfeller gir den oversikt, og vi slipper å sende folk inn i uoversiktlig terreng, forteller Kenny Åserud.

Kenny Åserud i Nedre Romerike brann- og redningsvesen.

Dronen ble brukt i forbindelse med flere skogbranner allerede den første sommeren, og etter hvert ble den også anvendt i søk etter mennesker og i forbindelse med jord- og leirras.

– Vi hadde ikke sett for oss at dronen kunne brukes i så mange ulike sammenhenger. Vi har brukt den i forbindelse med alt fra dyreredning til eksplosjonen på en hydrogenstasjon i Sandvika i fjor. Den har blitt et veldig godt verktøy for oss, sier Åserud, som også skal stå på scenen på Bedre Fly(t).

– Planen vår er å sende ut en drone fra stasjonen hjemme og få bilder i sanntid på skjermen på konferansen, slik at folk kan se hvordan dette fungerer, sier han.