Energikonferansen: Software automatiserer datainnhenting fra hyllevaredroner

Svenske Airpelago har utviklet en software som gjør det mulig å automatisere datainnhenting fra enkle droner på forbrukermarkedet. Det medfører sparte penger og tid samtidig som det øker sikkerheten, hevder selskapet selv.
Petter Emil Wikøren

I slutten av mai går konferansen Droner i energisektoren av stabelen i Kristiansand. Den store energikonferansen har fokus på nåværende og fremtidig bruk av droner innenfor energisektoren. På programmet er det flere foredragsholdere fra ulike energiselskap som skal fortelle om sine erfaringer med bruk av drone. Fra tjenestilbyderne er det også spennende navn å merke seg.

Spesielt svenske Airpelago, som gjør gull av gråstein, ved å automatisere datainnhenting fra vanlige hyllevaredroner er verd å notere seg. Borte er behovet for å kjøpe eller leie dyre, avanserte droner eller utdanne spesialistkompetanse. Nå kan linjeinspeksjoner foretas med helt vanlige droner og fortsatt gi stort utbytte.

-Vi tilbyr en software som i all hovedsak er et prosjektledersystem for å gjøre datainnsamling i stor skala. Men til forskjell for andre softwares kan vi benytte off-the-shelf droner til bildetakingen, sier daglig leder Max Hjalmarsson til Dronemagasinet.

LES OGSÅ:

Droner i energisektoren: – Det er dataene jeg bryr meg om

Droner i energisektoren: – Jeg vil utfordre dem

Energikonferansens egen side finner du her

Svenske Airpelago har utviklet en software som hjelper med datainnsamlingen og kan hente bilder selv fra hyllevaredroner. FOTO: Airpelago

Airpelago er et selskap som har spesialisert seg på softwareløsning for storskala databehandling. Systemet som allerede er i bruk av en rekke selskap, kan behandle bilder tatt med ulike sensorer. Vanlige RGB bilder, IR-bilder og lidar-bilder kan alle mates inn i softwaren, sier Hjalmarsson.

-Som oftest er det jo RGB bilder, men også IR og lidarbilder kan mates inn i systemet som har en sikker datahåndtering. Systemet kjenner igjen hvor og når bildene er tatt og står for en automatisering i stor skala, sier Hjalmarsson.

Daglig leder i Airpelago, Max Hjalmarsson kommer til energikonferansen som avholdes i slutten av måneden i Kristiansand.

Den manuelle delen av arbeidsflyten er fjernet av det svenske selskapet, noe som ifølge dem selv skal kunne føre til mer flytid og mindre ressursbruk. I tillegg blir operasjonene sikrere ettersom droneoperatørene ikke blir trette.

-Det er et enkelt system å ta i bruk og det er ikke utmattende kognitivt sett. Normalt sett blir man trett etter tre timer med droneflyging og orker ikke mer. Her kan man fly sikkert ettersom dronen kun skal fly der man har bestemt seg for. Da orker man mer og man kan få en 8-timers arbeidsdag av det, sier Hjalmarsson.

Det er ventet at svenskenes bidrag til energikonferansen vil skape interesse. I salen sitter deltakere som representerer ulike selskaper, hvor mange garantert har behov for en sikker og enkel datahåndtering i fremtiden.

 

LES OGSÅ:

Droner i energisektoren: – Det er dataene jeg bryr meg om

Droner i energisektoren: – Jeg vil utfordre dem

Energikonferansens egen side finner du her