Det er mange ting å tenke på når du skal begynne å fly. Husk blant annet at du er pålagt å ha ansvarsforsikring hvis du bruker drone til næring og nytte.
Foto: Anders Martinsen

Flyr du drone? Her er nesten alt du trenger vite om droneforsikring, regelverk og dronemodeller

Hvilke regler må du følge, og hva dekker forsikringen? Hva er egentlig en operasjonsmanual? Hvilke droner er best til å ta bilder? Hva er fordelene med å være medlem i UAS Norway? I denne saken får du svarene på alt.  
UAS Norway

Som fersk droneoperatør har du sannsynligvis mange spørsmål. I denne saken har vi forsøkt å samle alt av nødvendig informasjon. Om du ikke finner svar på det du lurer på, er UAS Norway gjerne behjelpelig.

Regelverk

Når du flyr drone, er du en del av luftfarten og sikkerhet står i fokus. Ulovlig droneflyvning kan gi strenge straffereaksjoner, og være til betydelig fare for andre.

Om du bare skal fly med hobbyformål holder det at du passer på å følge reglene, som du finner her.

Hvis du skal fly til nytteformål må du enten være pilot hos en registrert operatør, eller ha en operatørregistrering selv – enten som RO1, RO2 eller RO3, avhengig av bruken.

Som operatør må du ha operasjonsmanual, som er et styringsdokument for dronevirksomheten din. Les alt om hvordan du fyller ut en operasjonamanual i denne saken.

Du kan deklarere deg som RO1-operatør via denne siden.

Line Stensby Bogan fra Luftfartstilsynet forteller om ti ting du bør vite før du flyr drone i denne saken fra Dronemagasinet.

Forsikring

Hvis du bruker drone til næring og nytte er du pålagt å ha ansvarsforsikring iht. forordning EC785/2004. Under nyttebegrepet går stort sett alt som ikke er rekreasjonsflyvning, sport eller konkurranse.

Den lovpålagte ansvarsforsikringen gjelder ikke skader på egen drone. Da må man ha kasko.

Vi har samlet alle spørsmål og svar om forsikring i denne saken.

Utstyr

Skal du ta kule bilder til eget bruk, eller profesjonelle bilder i jobbsammenheng? Uansett fins det en god drone for deg. I denne saken gir to eksperter deg tips om hvilken du bør velge.

Se mer om de ulike modellene hos Elefun, som trolig er Nordens største forhandler av droner.

Hvis du lurer på hvordan du kan bli en bedre dronefotograf, kan vi anbefale denne saken med gode tips.

Medlemskap i UASN

Som droneoperatør i Norge kan du kan organisere deg i UAS Norway – bransjeorganisasjonen for ubemannet luftfart. Det gir mange fordeler, blant annet

  • Gratis advokathjelp
  • Gratis råd av våre dronespesialister
  • Et stort nettverk, nasjonalt og internasjonalt
  • Norges beste og omfattende droneforsikring
  • Tilgang på konferanser og workshops, som UNC2019 før alle andre – og til redusert pris
  • Eksklusiv tilgang til Dronekartet– registrer deg og få tilgang til oppdrag i dronemarkedet
  • Pilotbevis
  • Spesialdesignet refleksvest

Bli medlem her

Nyheter fra bransjen

Lurer du  på hva som skjer i droneverdenen? UAS Norway står bak Dronemagasinet, som følger det som rører seg av nyheter og innovasjon i bransjen. Dronemagasinet er medlem av fagpressen og arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Lurer du på noe annet? Send en mail til UAS Norway på member@uasnorway.no.