DJIs Mavic Mini er en god og enkel drone for nybegynneren, konstaterer ekspertene vi har snakket med.
Foto:Robert Dreier Holand

Skal du kjøpe drone? Her er modellene du kan velge!

Så du planlegger å kjøpe ny drone? Dronemagasinet gir deg rådene fra ekspertene Gunnar Inge Gusdal fra Elefun og Johannes Riiser Echholt i Boston Distribution
Jan Frantzen

Det nærmer seg høysesong for droneoperatører, og også for alle de som elsker å ta bilder og video. Vi har sjekket ut hva slags droner ekspertene anbefaler dersom du er nybegynner, entusiast eller ekspert innen foto og film.

Johannes Riiser Echholt i Boston Distribution AS.

– Kamera på droner kan sammenlignes med mobiltelefoner: alle modeller er veldig bra. Det er ofte kun en fotograf som klarer å se de små feilene i et billigere kamera, sier Johannes Riiser Echholt, i Boston Distribution AS, som distribuerer droner til skandinaviske forhandlere.

Han slår fast at en DJI-drone egentlig er et kamera med propeller, som kan gi fotografen bilder fra helt nye vinkler.

– Hvis du er på hytta og sender en drone noen meter opp i lufta, får du et helt annet utsnitt av det du skal ta bilde av, enn med telefonen eller et vanlig kamera fra bakken, sier Echholt.

Nybegynneren

DJI Mavic Air 2

Macic Air 2

Denne dronen har en kamerasensor på 1/2″ og en bildeoppløsning på 48 megapiksler. Dette sørger for høy kvalitet på bildene. Dronen støtter 4K-oppløsning med en bildefrekvens på 60 bilder per sekund, noe mange filmentusiaster vil sette pris på. Dronen har også en oppgitt flyvetid på opptil 34 minutter – mer enn noen annen Mavic-modell.

Gunnar Inge Gusdal i Elefun.

– Hvis du er fersk med å ta bilder med drone, er dette et trygt og fornuftig valg. Som all andre DJI-droner har den GPS, kompass og akselerometer, og avoidance-sensorer som gjør at den unngår objekter og hindringer. Den har så mange hjelpemidler at hvem som helst kan fly den. DJI gjør det enkelt for sluttbrukeren, selv om man ikke er dreven. Som jeg ofte sier: Man flyr ikke en drone lenger, man flytter den. Dronen holder seg selv stabilt i lufta, sier produktekspert Gunnar Inge Gusdal i Elefun.

Les mer om Mavic Air 2 her

Pris: Fra 10 000,-

DJI Mavic Mini

Mavic Mini

Denne lille dronen veier kun 249 gram, har en treakset gimbal (stabilisator), 2.7K video/12 megapiksler foto, og opptil 30 minutters flytid.

– Fordelen med denne er at den er så liten at du kan putte den i lomma. Rekkevidden er noe mer begrenset enn Mavic Air 2, sier Gusdal.

Les reglene som gjelder for droner under 250 gram

Echholt  konstaterer at kameraet er bra på begge dronene. Det som skiller er vekt og størrelse.

– Skal du for eksempel bruke den når det blåser mye, bør du gå for Mavic Air 2. I utgangspunktet er 12 megapiksels-sensoren på Mavic Mini mer enn nok. Det er en perfekt drone for de som vil ha gode bilder til Instagram og Facebook, eller skrytebilder av seg selv i båten, sier han.

Pris: Fra 4590,-

Entusiasten

DJI Mavic 2 Pro

Mavic 2 Pro

Dette er dronen Elefun selger desidert mest av. Den kommer med én tommes kamerasensor og Hasselbladkamera som sørger for at du får 20 MP-bilder med skarpe fargedetaljer. Kameraet tar også opp 4K-video, og flytiden er på opptil 31 minutter.

Echholt sier dette er den optimale dronen for de som kun tenker foto og film.

– Det folk glemmer når det gjelder foto, som de alltid har gjort i de 25 årene jeg har holdt på med dette, er at det vi egentlig betaler for er størrelsen på bildebrikken. Jo mindre brikke, jo mindre informasjon klarer man å ta imot. Du kan ha så mange megapiksler du vil, men likevel få et ganske dårlig grunnlag for bildet fordi megapikslene er bittesmå – for å si det litt forenklet. Med Mavic 2 Pro får du en større brikke enn i det forrige segmentet, og dermed mer informasjon inn. Altså bedre bilder, sier han.

Pris: Fra 16590,-

Eksperten:

DJI Inspire 2

Inspire 2

Dette er ingen ny drone, men fortsatt et svært godt valg dersom du skal lage en profesjonell videoproduksjon. En rask, kraftig drone, med en toppfart på 94 km/t. Inspire 2 kan utstyres med to forskjellige kameraer, X5S (5,2K Raw) eller X7 (6K Raw). Flytid er inntil 27 minutter.

– Inspire 2 har muligheter for bedre kamera enn de foregående, med større kamerasensorer og utskiftbar optikk. Her er det dessuten mulighet for opptak opp til 6k RAW-format. Man skal være rimelig dreven i etterbehandling (postprosessering) for å få utnytte denne dronen best mulig. I TV-bransjen brukes ofte Inspire 2 for å få best mulig dronevideoer, sier Gusdal.

Pris: Fra: 40 000,-

DJI Matrice 300

Matrice 300

“På mange måter den mest avanserte dronen vi har laget”, sier DJI om Matrice 300. Dette er en drone til inspeksjon og søk, for alle som ønsker å droppe helikopter og/eller farlige inspeksjoner som innebærer risiko for mennesker, forteller Echholt.

– Matrice 300 er en proff drone, som man må ha godkjenning som operatør for å fly. DJI revolusjonerer kamerabiten med et helt nytt system som heter H 20, med et 20 MP-kamera som har 23 x zoom. I tillegg er det et 12 MP/24 mm-kamera under dette, som hjelper piloten med å navigere. Du kan også få en modell som heter H20 T – da vil det i tillegg være et termisk kamera på dronen. Oppå det hele er en laser som styrer avstander, og som hjelper med å zoome inn på et objekt. Du kan også få denne dronen til å ta 300 bilder som du kan sette sammen til et stort panoramabilde. 20 MP-bilder x 300 – det er et stort bilde!

Pris: Fra 75 000

Uansett hvilken drone du velger – husk å alltid fly trygt og ansvarlig. Sett deg inn i regelverket hos Luftfartstilsynet.

LES OGSÅ: Luftfartstilsynet anmelder flere for ulovlig flyvning