Det er bilder fra området her på Preikestolen som Stiftelsen Preikestolen forsøker å hindre at ikke blir bruk i kommersiell sammenheng uten deres samtykke. Men bare på bildetjenesten Adobe Stock er det over 6.000 bilder tilgjengelig for kommersielt kjøp. Foto: Skjermdump

Preikestolen vil nekte dronebruk og kommersiell salg av bilder. Men eksperter er uenig. – Kan ikke forby reklamebilder

Prekestolen kan ikke hindre bilder i å bli brukt kommersielt. – Ingen har kommersielle rettigheter til et landområde eller bygninger, sier fungerende fotosjef Cornelius Poppe i NTB.
Ole Dag Kvamme

Mens stiftelsen som forvalter området Prekestolen står på gjør alt de kan for å hindre reklamebilder fra platået, sier eksperter at slike forbud ikke kan føre frem.

– ALT ER LOV: – All fotografering i Norge er lov. Det gjelder bygninger, hus og til og med mennesker, sier fungerende fotosjef Cornelius Poppe i NTB. FOTO: NTB.

– Ingen har kommersielle rettigheter til et landområde eller bygninger, heller ikke private hus, med mindre området er fysisk avsperret, eller området tilhører militære installasjoner og lignende, sier fungerende fotosjef Cornelius Poppe i det nasjonale nyhetsbyrået Norsk telegrambyrå (NTB).

Kan fotografere omtrent alt

Altså kan man fotografere og gjengi fyrbygg, landområder, gårder, Galdhøpiggen, private hytter, hus og naturattraksjoner i form av både bilder, reklame eller som kunst.

– All fotografering i Norge er lov. Det gjelder bygninger, hus og til og med mennesker. Det man skal forholde seg til er privatlivets fred og retten til eget bilde, der er det klare regler. I tillegg forholder vi oss i media til Vær varsom-plakaten, sier Poppe.

Han bruker eksempelet fra egen bakgrunn:

– Jeg har vokst opp på Hedmarken med flotte gårder og jorder. Tenk om enhver bonde nektet å la folk ta bilder av kulturlandskapet og bruke dem til kunst eller kommersielt, det ville fått store konsekvenser, sier Poppe.

Les mer:  Ulovlig droneforbud på Lindesnes Fyr og Preikestolen

Les mer: – Gjør alt vi kan for å hindre reklamebilder fra Preikestolen

Unntak for kunstverk

– Det er ikke anledning til å hindre noen i å gjengi bilder til kommersiell bruk av naturattraksjoner, sier jurist Kristine Farstadvoll i Bono, opphavsrettorganisasjonen for rettighetshavere til visuelle verk i Norge.

UNNTAK FOR KUNSTVERK: – Det er ikke anledning til å hindre noen i å gjengi bilder til kommersiell bruk av naturattraksjoner, unntaket er kunstverk, sier Kristine Farstadvoll i BONO. FOTO: BONO

Unntaket er kunstverk, som regnes som åndsverk, og ikke uten videre kan gjengis.

– Unntaket er kunstverk på stedet, som er beskyttet av åndsverksloven, for øvrig kan man fritt ta bilder og utnytte dette redaksjonelt, kunstnerisk eller kommersielt, sier Farstadvoll.

– Så man kan ikke ta bilder av steder med kunstverk?

– Jo, men da kan ikke kunstverket klart være hovedmotivet og utnyttelsen kommersiell, sier Farstadvoll.

Hun sier som Poppe at reglene også tillater gjengivelse av private og offentlige bygninger.

– Byggverk kan fritt avbildes, om det er huset ditt, Holmenkollen, Lista fyr eller annet. Men man må respektere privat eiendomsrett og eventuelle forbud mot å fotografere på grunnen, sier Farstadvoll.