Nye Black Hornet 4, dobler vekten fra tidligere 32 gram til 70 gram. Men utvider samtidig kapasiteten betydelig. Fortsatt utviklet og produsert i Norge.
Foto:TELEDYNE FLIR

Nye Black Hornet 4 – dobler vekten

Teledyne FLIR har lansert den nye nanodronen Black Hornet 4, utviklet og produsert i Norge. Nå utvides rekkevidden og kapasiteten til dronen med de unike egenskapene.
Hans O. Torgersen

I midten av oktober var det det duket for en ny lansering i det som er blitt et norsk industrieventyr i dronebransjen – utvikling og produksjon av nanodronen fra det som tidligere var Prox Dynamics, nå Teledyne FLIR.

Det nye tilskuddet i FLIR-familien ble lansert på en amerikansk militær messe denne uken, og er nummer fire i rekken av droner bygget på den opprinnelige plattformen som ble i  2007, da omtalt som PD-100.

Black Hornet 4 er blitt mer enn dobbelt så tung som forgjengeren, Black Hornet 3 med dens 32 gram. For ikke å snakke om de aller første nanodronene fra den norske produsenten. De veide bare 18 gram da de ble tatt i bruk av den britiske hæren i Afghanistan i 2012. 

Med den økte vekten følger klare forbedringer, ikke minst av kameradelen. Et nytt 12-megapiksel kamera med det produsenten kaller «overlegen ytelse i lite lys», og et nytt høyoppløselig termisk kamera, som skal levere «skarpe video- og stillbilder» til operatøren. 

Vektøkningen til tross, markedsføres Black Hornet fortsatt som en drone som hver enkelt soldat kan ha som personlig utstyr for å avsløre fienden som venter over neste bakketopp eller rundt et hushjørne. Den nye dronen har også egenskaper som gjør den mer aktuell med økt rekkevidde, altså betydelig utenfor synsrekkevidde enn tidligere.

Les mer: Forsvaret kjøper Black Hornet for 475 millioner

Kameradelen på nye Black Hornet 4. som har fått en betydelig oppgradering med blant annet bedre kamera del for operasjoner ved lite lys. FOTO: TELEDYNE FLIR

Det vanlige kameraet, som FLIR kaller «dagslyskamera», leverer stillbilder på 3024 x 4032 pixels, og video på1280 x 720.

Det termiske kameraet leverer stillbilder og video på 512 x 640 pixels, mens forrige modell bare klarte 160 x 120.

I tillegg til de store kameraene, har nye Black Hornet tre kameraer med lav oppløsning som brukes for navigering og for å unngå kollisjon, spesielt under flyging innendørs.

Sluttbrukerne av Black Hornet er militære og sikkerhetsstyrker i mange land. Detaljer om den lille dronen holdes hemmelig, men det er nærliggende å tenke at den økte vekten blant annet skyldes større batteri. Flytiden oppgis nå til «mer enn 30 minutter» og rekkevidden på «mer enn to kilometer». 

Les mer: Kjøper norskutviklet drone til Ukraina

Den helikopterlignende dronen, som har en vanlig rotor og en halerotor, kan fly i 25 knops vind (12,8 m/s) og skal tåle vindkast på 30 knop (15,4 m/s). 

Nye Black Hornet 4, over dobbelt så tung som forgjengeren, men fortsatt svært liten. FOTO: TELEDYNE FLIR

FLIR Systems er verdens største produsent av termiske kameraer og tilhørende komponenter. Selskapet ble grunnlagt i 1978 og FLIR er forkortelse for «forward looking infrared».

Det var det norske selskapet Prox Dynamics som utviklet den første Black Hornet dronen. Selskapet ble kjøpt opp av amerikanske FLIR Systems for 1,1 milliard kroner i 2016. Og i 2022 ble FLIR kjøpt av amerikanske Teledyne for åtte milliarder dollar.

Mannen som «fant opp» denne typen nanodroner, Petter Muren, har fortalt historien om dette til Dronemagasinet.