ÅPNET ETTERFORSKNING MOT WOLL: Nå etterforskes Woll for bedrageri. Før sommeren skal politiet i Oslo ha sluttført sin etterforskning. Her er Woll fotografert ved en tidligere anledning mens de mange droneprosjektene i Norge pågikk. Foto. Ole Dag Kvamme

Bjørn-Arild Woll etterforskes for bedrageri

Finans- og spesialseksjonen i Oslo politidistrikt etterforsker Bjørn-Arild Woll (57) for bedrageri, og regner med saken er ferdig etterforsket før sommeren. Woll avviser anklagene.
Ole Dag Kvamme

– Det eneste jeg forventer er at politiet tar ut tiltale, slik at han får straffen sin. Pengene kan vi vel skyte en hvit pinn etter, sier Tone Taiet (53).

Denne uken bekrefter påtaleleder Ole Rasmus Knudsen i finans- og spesialseksjonen ved Oslo politidistrikt at politiet etterforsker Woll, og tar sikte på tiltalebeslutning før sommeren.

– Jeg kan bekrefte at vi etterforsker Woll, og tar sikte på å ferdigstille etterforskningen i løpet av våren, bekrefter påtaleleder Ole Rasmus Knudsen i finans- og spesialseksjonen ved Oslo politidistrikt.

Woll avviser alle anklager, se lenge nede i saken.

Wolls prosjekter

Snart to år har gått siden Dronemagasinet avslørte at en pengelens Bjørn-Arild Woll fra et sykkelsete i Setesdal gikk all in og vel så det, i en budkrig for å skaffe seg Dagali flyplass.

Slik så det ut når Geilo Lufthavn Dagali ble lufthavn ble lagt ut for salg. Woll ønsket å realisere blant annet et stort dronesenter på den nedlagte lufthavnen. Men planene ble aldri realisert. Foto: Prospekt

Med vidløftige planer fikk han en rekke personer til å gi penger til hans ulike foretak. De har ikke sett dagens lys, men mange personer har tapt penger.

Her er en oversikt over saker Dronemagasinet har publisert om Woll.

Woll har hevdet å skulle drive hjertestarter-senter med dronefrakt. Han skal ha fått penger til å bygge hytter, drive flyplass, ørretoppdrett og flere andre påfunn.

Les også: Skulle utvikle dronesenter. Kjøpte flyplass uten penger

Les også: Annonserte billetter for 10.000 kroner stykket til show som ikke eksisterte

Les også: Skulle ha oppdrettsanlegg til 2,5 milliarder. – Var bare ljug

Les også: Eks-ansatte anklager Woll for svindel

Lottomillionær

Tone Taiet hadde vunnet 30,5 millioner kroner i Lotto, da hun via bekjente møtte Bjørn-Arild Woll. Hun hadde fast jobb i oljebransjen, men sa opp for å jobbe med Woll i slutten av 2016. Hun og flere andre tapte store beløp.

 

FØLER SEG LURT: Tone Taiet og Claes Reitan trodde på Woll og lovnadene om store gevinster i selskapene som ble etablert. Foto: Ørn Borgen

– «En fugl har sunget meg i øret at du har vunnet i Lotto,» sa han til meg, sa Taiet den gang.

Hun har vært inne til flere avhør, hvor det ene varte nærmere fire timer.

– Det var tydelig at politiet tok dette seriøst, sier Tone Taiet.

Utover en jurist, som har ansvaret for saken, arbeider to etterforskere med bedrageri-anmeldelsene fra tidligere ansatte, forretningspartnere og partnere.

– Han presenterte fantastiske visjoner, var overbevisende og prosjektet hørtes veldig bra ut. Jeg sa opp jobben min og ble med, både som investor og ansatt, har Taiet forklart.

Hun regner ikke med å få pengene hun tapte tilbake.

– Det eneste jeg forventer er at politiet tar ut tiltale, slik at han får straffen sin. Pengene kan vi vel skyte en hvit pinn etter, sier Taiet.

– Alvorlig, sier bobestyrer

Advokat Erling Opdal i advokatfirmaet Ræder i Oslo anmeldte Woll etter mistanke om straffbare handlinger og begjærte konkurskarantene mot Bjørn-Arild Woll i 2020.

Da hadde han gått gjennom konkursboene Ett Aktivum AS og Spera Holding AS i 2019. Han skrev dette i rapporten sin:

«Styreleder (Woll, red. anm.) har hatt et slags modus operandi der han selger inn ulike metoder for å forhindre at mennesker dør av hjertestans. På den måten skal han ha fått et hittil ukjent antall personer og selskaper til å investere betydelige beløp i ulike aksjeselskaper uten at disse noen gang har blitt eller var ment å skulle bli stiftet.» skrev Erling Opdal.

FORNØYD: Bobestyrer Erling Opdal er glad for at politiet tar affære overfor Woll.

Woll ble ilagt konkurskarantene, men dette har ikke hindret ham fra å stå bak ulike satsinger.

– Det er vanskelig å stoppe folk som bare turer på. Det er bra politiet nå tar tak. Han selv er åpenbart ikke i stand til det, sier Erling Opdal.

– Woll har påført mange personer store tap og bør stoppes. Han har forledet mange til å bruke penger på penger på prosjekter som ikke blir noe av, og de har tapt store beløp. Det er alvorlig, sier Opdal.

Titall avhørt

Et titall personer skal være avhørt, men Dronemagasinet kjenner ikke til hvor mange anmeldelser som foreligger i saken. Flere av anmeldelsen omfatter også flere sakskomplekser, med flere angivelige ofre.

Ett av de mest offentlig kjente, er kjøpet av Dagali flyplass. Bjørn-Arild Woll skulle sykle Norge på langs våren 2019. Han kom angivelig til Setesdal, hvor han ble med i en ellevill auksjon fra sykkelsetet. Han fikk tilslaget, da han økte med 1,5 millioner fra forrige bud, og bød 12,5 millioner, formiddagen 30. april via en tekstmelding.

Siden salget gikk i vasken, måtte kommunen selge flyplassen for langt mindre penger til andre i et såkalt dekningssalg. Kommunen har siden vunnet frem med et krav på 4,2 millioner kroner, siden kommunen tapte dette da man måtte selge billigere.

– Jeg skal renvaskes

Bjørn-Arild Woll avviser alle anklager overfor Dronemagasinet. Han mener etterforskningen handler om kjøpet av Dagali flyplass, og sier han har beviser som vil renvaske ham.

– Det er ikke tatt ut siktelse mot meg for noen av anmeldelsene, jeg har ikke blitt bedt om å sende bevis og jeg har ikke blitt innkalt til avhør, sier Woll til Dronemagasinet.

Woll ble for ikke lenge siden fratatt en Landrover han besatt, og denne ble tvangssolgt for 452.000 kroner. Pengene gikk til gruppen Tone Taiet er en del av, men dekker ikke mye av deres samlede krav på flere millioner kroner.

Overfor Dronemagasinet sier Woll at han har anmeldt dem som sto bak konfiskeringen og tvangssalget av bilen, «herunder krav om erstatning som langt overstiger hva bilen ble solgt for, herunder brudd på straffeloven med strafferamme på opptil 6 år for flere anmeldte.» skriver Woll i en e-post.

Varsler motanmeldelser og rettssaker

Han forteller videre: at han har sendt anmeldelser og at det tas ut forliksklager mot flere personer relatert til anmeldelsene som nå behandles av Oslo-politiet, som handler om «grov uriktig anklage og andre brudd på straffeloven.»

– Det vil bli tatt ut erstatningssøksmål mot flere forutsatt at endelig dom i forbindelse med saken mot Hol kommune blir slik vi håper den vil bli. Igjen les anketilsvarene og hva som faktisk ble avslørt i Borgarting. Ting henger sammen – og det kan bevises – men jeg kjører ikke rettssaker eller politianmeldelser i mediene, heter det e-posten fra Woll.

Han gjengir dette også i et intervju med Dronemagasinet.

Dommen fra lagmannsretten falt i november.

Woll anket saken inn for Høyesterett, men ankeutvalget valgte senere å ikke behandle saken. Dommen er dermed rettskraftig