Pål Sindre Svae, viltforvalter i Indre Østfold kommune, var en av foredragsholderne på kurset. Han viste blant annet dette bildet av seg selv med en rådyrkilling som ble reddet ved hjelp av drone med termisk kamera.
Foto:Skjermdump fra kurset

Pangstart på den nasjonale dugnadenOver 80 på dronekurs for å redde rådyr

Målet for 2023 er å redde flere enn 1000 rådyrkillinger gjennom dronedugnaden. Onsdag deltok et rekordhøyt antall dronepiloter på rådyrkurset til UAS Norway.

Hans O. Torgersen

– Kurset begynte egentlig veldig tørt, men så ble det veldig hett. Det ga mersmak, forteller en av deltakerne, Kim Aleksander Holt fra Tjølling, til Dronemagasinet.

I 2022 ble 500 rådyrkillinger reddet fra lemlestelse og død ved hjelp av droner. I år er målet det dobbelte, sier Pål Sindre Svae, viltforvalter i Indre Østfold kommune. Svae er en av ildsjelene i den nasjonale dronedugnaden der UAS Norway er med.

Dronepilotene brukte termisk kamera for å finne rådyrkillingene ute på jordene der det dyrkes gress til dyrefór.

Rådyrkillinger gjemmer seg i gresset. FOTO: UAS NORWAY

De aller fleste rådyrkillingene fødes i en kort periode fra midten av mai og ut i juni. Rådyrene gjemmer sine nyfødte ute i det meterhøye gresset, helst langt ute på jordet.

Når moren er borte fra dem for å beite, ligger killingene helt stille og er nesten usynlige. Rovdyrene finner dem ikke, men det gjør heller ikke bøndene som leter etter dem for å bære dem i sikkerhet før gresset skal slås første gang, det som kalles førsteslåtten.

Les også: Hundretusenener deles ut til droner for å redde rådyr.

Bare reven tar livet av flere

Førsteslåtten skjer nå så tidlig at det er midt i sesongen der rådyrkillingene ligger gjemt på jorden.

Norges jeger- og fiskerforbund (NJF) skriver på sine nettsider at bare reven tar livet av flere rådyrkillinger enn knivene på slåmaskinene. I enkelte områder kan så mye som 30 – 40 % av killingene bli drept i forbindelse med førsteslåtten.

Viltforvalter Pål Sindre Svae fortalte på nettkurset onsdag kveld at den første spiren til prosjektet ble sådd i 2020.

Da hadde bøndene i mange år vært klar over problemet. Flere ulike tiltak, fra å gå manngard i jordene og lete etter rådyrkillingene til å bruke luktstoffer for å holde dyra borte, ga liten effekt. I 2020 ble Svae kjent med at Averøy kommune med godt resultat hadde prøvd drone med termisk kamera.

– Dette var en god kickstart for oss. Vi bråkjøpte en drone, fortalte Svae på kurset.

Indre Østfold kommune er en av landets aller største når det gjelder både produksjon av gress som for og rådyr. Skjermdump fra kurset.

35 dyr reddet første sommeren

Den første sommeren reddet man 35 rådyrkillinger i Indre Østfold kommune. I 2021 fant man 77 dyr og de første medieoppslagene kom.

Siden da har prosjektet utviklet seg kraftig. UAS Norway engasjerte seg i fjor gjennomførte man de  første kursene for å utdanne piloter.

Landbruks- og matdepartementet kom også på banen i 2022. Ministeren selv, Sandra Borch (Sp) var med på å fly drone og bære ut rådyrkillinger.

Fra rekordåret 2022. Flere nye dronepiloter ble utdannet på kurs i regi av UAS Norway, og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) var med og fløy drone.

Den nasjonale dugnaden ble startet i 2022. Svae håpet på at antallet reddede dyr ville bli firesifret, men det stoppet på 500.

– Vi må i hvert fall klare å doble det tallet i 2023 med det engasjementet som er nå, sa Svae til kursdeltakerne.

Han tok opp en rekke temaer på første kurskvelden, også hvordan dyrene skal behandles.

– I utgangspunktet var jeg skeptisk, men jeg har sett hvor mange dere greier å redde. Jeg er veldig glad for å slippe å kjøre ihjel rådyra, som jeg har gjort mang en gang. Det er ikke noe du venner deg til, det er like vondt hver gang, fortalte bonde Håvard Rud til kursdeltakerne.

Flere enn 80 kursdeltakere var med på denne første digitale samlingen. De av dem som Dronemagasinet snakket med etterpå var svært fornøyde.

– Jeg bestemte meg på mandag at «dette skal jeg være med på». Kurset begynte egentlig veldig tørt, men så ble det veldig hett. Det ga mersmak og jeg er lysten på mer informasjon, sier jeger Kim Aleksander Holt fra Tjølling.

– Det var helt klart interessant kurs, spesielt opp mot det arbeidet vi driver med. Vi har mye rådyr i boligområder, og en del av dem er skadede dyr. De er vanskelig å finne, forteller Kai Harald Wang i Drammen.

Han er med i kommunens fallviltgruppe, og har mange ganger lett forgjeves etter rådyr.

– Kommunen har kjøpt en drone som er tenkt til inspeksjon av hogst og søk etter skadede dyr, og eventuelt for å kunne bistå de få bøndene i vår kommune som har produksjon av forgras, sier Wang.

Dugnaden for å redde rådyr passer for alle dronepiloter som har gjennomført kurset. Etablerte dronebedrifter som ønsker å bidra i dugnaden er hjertelig velkomne med sin innsats.

Neste digitale rådyrkurs blir avholdt 1. mars. Gratis påmelding kan gjøres på UAS Norways kurssider her. 

 

Les mer om dette temaet: