TATT ETTER POLITITIPS: Da politiet tilfeldig kom over en 52 år gammel mann som ikke hadde registrert seg i flydrone, tipset de Luftfartstilsynet, som bøtela mannen. Illustrasjon: E-post fra politi til Luftfartstilsynet
Foto:Faksimile

Politiet tipset Luftfartstilsynet om manglende droneregistrering52-åring tilfeldig tatt uten drone-lappen

Tilfeldig kom politiet over en 52-åring som eide en drone. Han erkjente å ha flydd tidligere uten å være registrert i flydrone.no. Resultat var at politiet tipset Luftfartstilsynet som ga overtredelsesgebyr på 2.000 kroner.
Av Ole Dag Kvamme
– Noen er først over Grønland eller opp Mount Everest. Jeg er beæret med å være den første som blir straffet for ikke å ha registrert meg på flydrone.no, sier 52-åringen i Vestland til Dronemagasinet.
Torsdag ble det kjent at Luftfartstilsynet vil begynne å kontrollere om dronebrukere har registrert seg på flydrone.no.
Men startskuddet har allerede gått. Det hele begynte med et tilfeldig funn sent på høsten 2023.

Les også: 2000 for manglende registrering

Les også: Vil kontrollere private i åpen kategori

Redningsaksjon

Det foregikk en redningsaksjon i Luster i Sogn i Vestland. En død person skulle fraktes ut. En drone ble sett altfor nært. Politiet ville finne ut hvem som fløy.

“Dronen skal formodentlig ha fløyet i nærheten av et åsted og i forbindelse med uthenting av avdøde med helikopter.” heter det i politiets brev til Luftfartstilsynet.

Politiet kontaktet folk i nærheten som kunne tenkes å eie dronen. Slik ble 52-åringen oppringt. Det ble raskt klart at han ikke hadde fløyet. Men i samtalen med politiet innrømmet han både å eie drone, ha fløyet i mange år i sin kjære hobby, men også at han aldri hadde fått somlet seg til å registrere seg.

– De forsto raskt at det ikke var meg som kunne ha fløyet. Men de bet seg tydeligvis merke i at jeg ikke var registrert på flydrone.no. Det stemmer jo: Jeg har drevet som ivrig naturfotograf i mange år med drone, men har dessverre ikke fått registrert meg på flydrone.no, sier 52-åringen.

Tipset Luftfartstilsynet

Politiadvokaten henla mistanken om ulovlig flyvning på åstedet. I stedet sendte han brev til Luftfartstilsynet, og rapporterte om mannens innrømmelser.

“Selv om politiet har hjemmel til å forfølge forholdet strafferettslig, registrerer vi at Luftfartstilsynet også har hjemmel til å utstede overtredelsesgebyr, jf. forskrift om luftfart med ubemannet luftfartøy i åpen- og i spesifikk kategori (BSL A 7-2) § 5, jf. § 1, jf. EU 2019/947 vedlegg Del A UAS.OPEN.020 UAS-operasjoner i underkategori Al nr. 4 b).” skrev politiadvokat Vegard Gjertsen da han avsluttet saken 16. januar i år.

Luftfartstilsynet valgte å følge opp saken. 52-åringen var heller ikke den som la seg ned og nektet for noe som helst. Han er altså slett ikke irritert over å bli utsatt for tilfeldig etterforskning.

– Ett sted må de begynne. Jeg støtter overtredelsesgebyret mot meg fullt og helt. Jeg har gjort en feil, og 2.000 kroner er akkurat såpass seigt at en betaler, men betenker seg for å gjøre det samme om igjen. Så nå har jeg registrert meg på flydrone.no, og har betalt gebyret, sier 52-åringen.

Forsvarer gebyret og reaksjonen

Men er det riktig at man skal bli straffet med gebyr på en slikt tilfeldig vis, etter selv å ha fortalt politiet om sin hobby?

– Jeg vil ikke si at han blir straffet ved en tilfeldighet. Politiet har avdekket et lovbrudd i et politiavhør, sier flyoperativ inspektør Geir Magnus Hardeland ved Luftfartstilsynet.

Han sier politiet ønsket at tilsynet fulgte opp saken i forvaltningssporet.

– Da må vi følge opp. Dette kan sammenlignes med at politiet kan be en trafikkstasjon om å vurdere førerretten til en person de har reagert på i trafikken, sier Hardeland.

Han sammenligner overtredelsesgebyret med andre hobbyer som involverer krav som må etterleves, som for eksempel jakt.

– Dersom man ikke setter seg inn reglene for utøvelse av en slik hobby, kan det føre til at folk blir skadet og det er nettopp det vi ønsker å forebygge ved å reagere på lovbrudd vi får kjennskap til, sier Hardeland.