Pål Sindre Svae, viltforvalter i Indre Østfold kommune, på rådyrkurs i forrige uke. Der fikk en gruppe nye dronepiloter prøve seg i praktiske øvelser.
Foto:Hans O. Torgersen

Se ekspertenes metode og hvordan de bruker dronen til å finne rådyrene

Les mer om teknologien, metodikken og ulike tekniske grep som ekspertene benytter for å finne rådyrene ute i enga.
Hans O. Torgersen

Først det aller viktigste, det som gjør det mulig å finne de små dyrene, der de ligger helt stille ute på et stort jorde.

– Første bud er at du må bruke en drone med termisk kamera, sier Pål Sindre Svae.

Viltforvalteren i Indre Østfold kommune er en av de mest erfarne dronepilotene som er med på rådyrdugnaden. Har du vært med på et av rådyrkursene til UAS Norway har du sikkert sett, og ikke minst hørt ham.

LES MER: Rådyrdugnaden – skal fly drone ved hemmelig flybase.

Fly manuelt eller automatisk?

Skal du fly selv eller overlate mest mulig til automatikken? De nyeste dronene med termisk kamera fra markedsledende DJI har muligheten til autonom flyging, der du legger inn koordinater rundt jordet du skal dekke.

Da kan dronen fly oppdraget uten at du trenger å gjør så mye annet enn å følge med. Dette høres forlokkende ut, men det viser seg å kanskje ikke være det beste likevel.

– Vil du anbefale ferske piloter å bruke automatikken?

– Nei, jeg vil ikke det, men det er farget av at jeg ikke gjør det selv.

– Hvordan legger du opp flygingen da?

– Hvis jordet er veldig mye kriker og kroker, kan det hende jeg kjører en runde rundt, først, men ikke alltid. Hvis jeg føler at jeg kan transektet godt nok, altså linjer eller profil i vegetasjonen, kjører jeg rett og slett rette linjer, forsøke å imitere en sånn autokjøring. Jo mer du kjører, jo bedre blir du det, sier Svae. 

Mathias Weber fra Boston Group, som importerer DJIs droner til Norden, viste frem de nyeste dronene med termisk kamera på kurs for nye dronepiloter i forrige uke. Foto: Hans O. Torgersen.

Markere jordet på kartet

Ved å fly en runde rundt jordet først, blir det markert på kartet på fjernkontrollen. Deretter flyr Svae frem og tilbake innen dette markerte området. Det er da viktig å fly slik at man er sikker på at man får en god overlapp og dermed dekker hver kvadratmeter.

Mathias Weber fra Boston Group, firmaet som importerer DJIs droner til hele Norden, er enig med Svae når det gjelder manuell kontra autonom flyging.

– De fleste begynner med autonom flyging fordi de synes det er enkelt, men de går gjerne over til manuelt. Det går raskere. Skal du legge opp autonom flyging med høyde, avstand, veipunkter og slikt, så bruker du mer tid, sier Weber.

– Er det forberedelsen eller selve flygingen som er tidstyven?

– Forberedelsene. Hvis du skal fly på flere gårder i løpet av en dag, bruker du et kvarter ekstra hvert sted for å legge opp ruta. Det går mye tid. Skal du fly manuelt, kommer du fortere ut på jordet.

LES OGSÅ:

Alt om rådyrsøk

Landsdekkende sjøfugltelling – Droner er skånsomt

Kom i gang med rådyrsøk på 1,2,3

Mathias Weber viste på kurset i forrige uke hvordan man kan sette punkter rundt jordet man skal fly over, så tegner kontrollenheten opp jordet og man kan fargelegge det i kartet eller på satelittbildet. Foto: Hans O. Torgersen.

Ikke bare jobber du raskere hvis du flyr manuelt, men resultatet blir bedre.

– Du lærer dronen manuelt, og så ser du at over tid får du faktisk mer nøyaktighet og føler deg sikrere på at området er dekket mer skikkelig i manuelt enn autonomt. Autonomt brukes heller ikke når man leter etter mennesker, søk og redning, men du bruker samme metode som under søk etter rådyrkalver.

Et hjelpemiddel som Weber bruker er å gå inn gå inn i kartet på kontrollenheten og markere hjørnene på jordet. Da tegner kontrollenheten opp linjer rundt hele jordet, som så kan fargelegges.

Slik finner teknologien dyrene

De nyeste dronemodellene fra DJI og andre produsenter har termisk kamera som er så gode at de gjør at du kan fly sikrere og unngå kollisjon med trær og andre hindringer.

Årsaken til dette er at oppløsningen er så god at du kan fly høyere, så høyt at du vil være over tretoppene eller strømstolpene hvis dronen din kommer ut av kurs. Men dette er bare en av fordelene med god oppløsning på det termiske kameraet.

Mavic 3 Thermal har tre kameraer; et vidvinkel, et zoom og så det termiske. Foto: Hans O. Torgersen.

– Det er dobbelt så stor oppløsning, så det blir et mye bedre termisk bilde. Det betyr at vi kan kjøre høyere og fortere, og dermed dekke mer areal per batteri og bli mer effektiv. Som et eksempel ser du nå forskjell mellom hare og rådyrkalv. Tidligere så du bare en varmesignatur, nå ser du konturene av dyret, forklarer Svae. 

– En annen verden

– Hvis du går fra Mavic 2 Enterprise Advanced, som vi brukte i fjor, og til Mavic 3 Thermal, har du et mye bedre zoom-kamera, mere valg av palett-farger, og kontrolleren er lagt opp bedre. På Mavic 2 har du zoom og termisk kamera, på Mavic 3 har du vidvinkel, zoom og termisk, sier Weber. 

– Hvor stor er forskjellen?

– Det er en helt annen verden. De som har Mavic 2 og har testet Mavic 3, ønsker å bytte med en gang,

Hvor høyt bør du fly?

Hvor høyt skal du så fly? Svae forteller at han flyr på 40 meter med de nye dronene. Høyt nok både til å komme over trærne hvis han kommer ut av kurs, og høyt nok til at effektiviteten er god nok. Og samtidig lavt nok til at han oppdager varmesignaturen fra rådyrkalvene.

Så har Svae et par tips på slutten av artikkelen. Det første er at han bruker splittet skjerm på kontrollenheten i noen situasjoner. Vanlig kamera på ene siden av skjermen, termisk på den andre.

– Hvis jeg ikke er kjent og flyr de ytterste rundene, bruker jeg gjerne splittet skjerm, så jeg kan se trekronene.

Det andre tipser er å fly drone også når det ikke er rådyrsesong.

– Drone og dronekjøring er ferskvare. Du må være oppdatert på utstyr og funksjoner, det er krevende nok.

Svae føler at han ikke flyr nok og er litt rusten når sesongen starter. Jeg bruker ikke veldig mye av arbeidsåret mitt på å fly droner.

Jeg vil anbefale folk som skal lete etter rådyr å kjøre drone hele året eller i hvert fall i sommerhalvåret. Ikke gjør som meg, da blir du rusten.

LES OGSÅ:

Alt om rådyrsøk

Landsdekkende sjøfugltelling – Droner er skånsomt

Kom i gang med rådyrsøk på 1,2,3