Mange som driver dronevirksomhet opplever en nedgang i oppdragsmengde. Men situasjonen totalt kan virke å være bedre enn for noen uker siden.
Foto:Robert Dreier Holand

Slik er situasjonen i drone-Norge under koronakrisen

Situasjonen har bedret seg noe de siste ukene, ifølge UAS Norways spørreundersøkelse. Men mange droneoperatører opplever fortsatt en nedgang i antall oppdrag.
Jan Frantzen

111 respondenter svarte da UAS Norway sendte ut en ny undersøkelse til samtlige norske droneoperatører, om deres situasjon i kjølvannet av koronautbruddet og de påfølgende tiltakene. Denne undersøkelsen er en oppfølging av en lignende rundspørring i mars.

De nye tallene indikerer at det er bedring å spore. 43 prosent av respondentene oppgir at oppdragene er blitt færre, eller utsatt/kansellert. Dette tallet var 62 i mars. Ni prosent av respondentene opplever permitteringer i sin bedrift, mot 23 prosent sist.

I denne bolken finner vi blant andre Studio 400 AS i Kristiansund, som bruker drone til foto og film. Selskapet produserer blant annet film og video for næringslivet, men mange bedrifter velger i disse dager å nedprioritere dette.

– Vi er svært påvirket av situasjonen. Prosjektene vi har jobbet med i det siste har blitt satt på vent, og det er plutselig veldig stille. Mesteparten av Kristiansund er dessuten innenfor 5 km-sonen fra flyplass, og det er som kjent kommet en oppfordring om å plage flytårnet minst mulig i denne perioden. Vi har derfor ikke drevet noen dronevirksomhet i sentrum de siste ukene, sier daglig leder og fotograf Heine Schjølberg.

Permittert

Schjølberg er den eneste fast ansatte i virksomheten, og har permittert seg selv 80 %.

Daglig leder og fotograf i Sutdio 400 AS, Heine Schjølberg.

– Det er kun daglig leder-funksjonen jeg utfører aktivt nå, ellers er jeg permittert. Hvis det fortsetter på denne måten, vil det bli vanskelig etter hvert. Men jeg er i kontakt med oppdragsgivere gjennom digitale møter, og har tro på at ting bedrer seg fremover.

Schjølberg har tilbrakt dagen på en utflukt til Atlanterhavsvegen – med drone. Han sørger for å bruke de ledige timene godt.

– Jeg har drevet en del egenopplæring på et par områder som jeg ikke hatt tid til tidligere. Det kommer jeg til å dra nytte av videre, konstaterer han.

Høytid

En av de som jobber omtrent som før, er Kristian T. Bollæren. Han er eiendomsfotograf og driver selskapet Fotofinish i Tønsberg. Bollæren har alltid med dronen i bagasjen, og bruker den ved behov.

Boligfotograf Kristian T. Bollæren.

Kristian T. Bollæren driver selskapet Fotofinish.

– For meg er det så og si ingen forskjell fra tidligere. Det er en viss nedgang totalt, men den er ikke så stor som jeg fryktet. Jeg var redd for at det skulle smelle skikkelig, det har det ikke gjort for min del. Men jeg vet at en del fotografer har en større nedgang, sier han til Dronemagasinet.

For boligotografer er ukene etter påske en svært produktiv periode. Slik er det også i år.

– Det er høytid for oss nå. Det har vært en del tolvtimersdager siden påske, sier Bollæren, som forteller at dronebilder ikke er mer etterspurt enn vanlig,

Eneste alternativ

Tre prosent av respondentene i UAS Norways undersøkelse har fått en økt mengde droneoppdrag den siste tiden. Dette gjelder blant annet Jon Anders Krokann, som er skog- og miljøforvalter, samt ansvarlig leder for droner i nettselskapet Tensio TS AS i Trøndelag. Han bruker droner til å kartlegge skog i nærheten av kraftlinjer.

Jon Anders Krokann, skog- og miljøforvalter i Tensio.

– Droner sparer oss for gåing, og fungerer som et supplement til helikopter. Etter koronatiltakene har vi fått forbud mot å fly helikopter, fordi vi ikke klarer holde tilstrekkelig avstand til pilot. Da er dronen vårt eneste alternativ når vi må opp i lufta. Kvaliteten blir like bra, vi får gode bilder og god kvalitet på dataen. Ulempen er at det tar litt lenger tid, forteller han.

Tensio bruker Mavic-droner til overvåking og kartlegging av strømnett, og Krokann forteller at det lenge har vært snakket om å øke bruken av drone som verktøy.

– Vi er glad i Mavic-en vår, den er lett å ta med på jobb. Den brukes veldig ofte for å slippe å klatre i stolper, som er en risikofylt øvelse. Vi ser, etter hvert som folk blir komfortabel med den, at dronen kan brukes i større grad hos oss. Jeg har likt å tro at vi har vært litt i forkant når det gjelder dronebruk, men det viser seg at enkelte andre har kommet svært godt i gang den siste tiden. Blant de største nettselskapene er det mye som skjer, og det er en konkurranse om å være best og mest fremoverlent på dette området, sier han.

Situasjonen forbedret

Nordic Unmanned i Sandnes er blant Europas ledende droneselskaper, og ble hardt rammet av koronakrisen. Daglig leder Knut Roar Wiig fortalte nylig til Dronemagasinet at 13 ansatte var permitterte.

– Det har bedret seg. Vi har leid ut mekanikerne våre, og fra denne uken begynner vi å ta inn noen av pilotene igjen, forteller Wiig nå.

Daglig leder i UAS Norway, Anders Martinsen sier at det er gledelig at færre melder om avlyste og utsatte oppdrag.

Anders Martinsen, daglig leder i UAS Norway.

– Vi er likevel bekymret for de som er rammet av kronasituasjonen, og det er noe vi jobber aktivt med overfor samferdselsdepartementet og andre aktuelle departement. Det er viktig at det politiske miljøet vet betydningen og rollen droneoperatører kan ha i disse tider. Vi jobber også med å se på hvilken måte droneoperatører  kan omfattes av krisepakkene. Samtidig viser tallene konturene av noe vi har sett tidligere også, nemlig at dronebransjen er rask med å omstille seg. Mange har dronetjenester knyttet til eksisterende virksomhet, og dette kan i mange tilfeller videreutvikles.

Nytt og smart

Martinsen forteller at UAS Norway, kanskje noe overraskende, har økt sin medlemsmasse gjennom koronasituasjonen.

– Det kommer nok av at noen droneoperatører har vært usikre på om de skal starte opp eller ikke, og får litt mer tid under rådende omstendigheter. Andre får kanskje beskjed om å tenke nytt og smart. Og for mange er det definitivt smart å bruke drone.