Promobilde av DJIs nye helautomatiske drone i boks.
Foto:DJI

Verdensnyhet fra DJI kommer til UNC i Kristiansand- DJI DOCK presenteres på dronekonferansen

På UNC2022 blir DJIs nye drone-in-box for første gang i Europa vist frem. Det kan markere et tidsskille for hvordan droner brukes i Norge, tror ekspertene.
Hans O. Torgersen

DJI har altså valgte Kristiansand og den nordiske dronebransjen som det andre stedet i verden og det første i Europa der de viser frem sin versjon av drone-i-boks.

– Lanseringen av DJI Dock i USA var lenge ventet. USA er et meget stort marked med en felles lovgivning, men det at dronegiganten så velger å vise DJI Dock på den store nordiske dronekonferansen, viser hvor viktig markedet i Nord-Europa er for dem, og modenheten for å ta i bruk denne teknologien på en trygg og sikker måte, sier daglig leder Anders Martinsen i USA Norway. 

Han forteller at utviklingsmodellen av DJI Dock som skal vises frem på UNC 2022, nå er på vei med fly fra Kina.

Foto: DJI

Samtidig gjennomfører DJI omfattende tester og den siste produktutviklingen av Dock, som ventelig blir tilgjengelig på markedet senere i høst eller i vinter. Dock vil kunne føre til en stor endring av hvordan vi i dag ser på droner i større operasjoner.  

Dette skjer også på UNC 2022: Skal lære bort droneinspeksjon

DJI sendte inn patent allerede i 2019

Helautomatiske droner utplassert i sin egen lille hangar, gjerne langt fra folk, er en viktig del av fremtiden for dronebransjen. Verdens største produsent av droner var imidlertid ikke først ute med drone-i-boks. Israelske Airobotics var allerede i 2017 den første produsenten som hadde en løsning klar, og fikk den godkjent av luftfartsmyndighetene i Israel. Men for DJI var det først i 2019 at de søkte om patent på en løsning som ligner svært mye på det som nå blir presentert for dronebransjen.

-Brukere av DJIs droner til inspeksjon og overvåking har inntil nå måttet kjøpe løsninger for drone-i-boks fra tredjeparts produsenter, men ikke nå lenger. Med lanseringen av DJI sin Dock løsning ventes det at det vil skape et stort skifte i måten droneoperasjoner utføres for hele bransjen. Mange av dagens droneoperasjoner kan bli mer automatisert, og på sikt også mer autonome, sier Martinsen som understreker at DJI er en av flere leverandører som nå satser betydelige ressurser på dette markedet i Europa og i USA.

DJI Dock gir operatører mulighet for å utplassere flere droner som kan snakke sammen, og programmere dem til å utføre automatiserte tjenester. Operasjonene kan gjennomføres også uten at det er en pilot på stedet, som igjen kan medføre betydelige lavere kostnader ved droneoperasjoner. 

Dette skjer også på UNC 2022: Avinors dronesjef inviterer til workshop

Den første muligheten du har til å se og ta på nykommeren, blir altså under den nordiske dronekonferansen UNC 2022 i Kristiansand hvor en utstillinlsmodell blir presentert. 

Slik ser DJI Dock ut når den er lukket. Dronen inne i boksen skal være svært godt beskyttet mot vær og vind, ifølge produsenten. Den skal være operativ i temperaturer fra minus 30 til pluss 50 grader. Foto: DJI

DJI Dock er bygget for å huse produsentens nyeste drone for profesjonelle bruker, Matrice 30. DJI skriver på sine nettsider at etter oppsett kan en fulladet M30 ta av fra DJI Dock for automatiske flyvninger programmert gjennom FlightHub 2. M30 kan operere innenfor syv kilometer fra dockingstasjonen.

Når dronen kommer tilbake og lander, vil batteriene dens hurtiglades, og den skal være klar for neste flyving etter 25 minutter. Det er det innebygde kjølesystemet for batteriene som gjør denne hurtige ladingen mulig.

Programmering av DJI Dock kan skje på stedet. Foto: DJI