Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned viste frem drone i boks under ONS 2022 i Stavanger.
Foto:Hans O. Torgersen

Viste fremtidens droneløsning på ONS – men Elon Musk kom ikke

Nordic Unmanned viste seg frem under den store konferansen ONS 2022 i Stavanger. Selskapet hadde både med en drone i boks og cargo-dronene sine.

1124 selskaper fra 37 land fylte opp ni utstillingshaller og 20.000 kvadratmeter på ONS. Det var kronprins Haakon som åpnet arrangementet, men Tesla-gründer Elon Musk var nok et større trekkplaster enn ham for besøkende og presse.

Musk var ikke innom standen til Nordic Unmanned, selv om han som kjent er interessert i teknologi.

Tesla-gründer Elon Musk ankom ONS (Offshore Northern Seas) i Stavanger på åpningsdagen mandag 29. august. FOTO: Carina Johansen / NTB

Nordic Unmanned har vokst til en stor aktør på dronemarkedet i Europa. Deres droner flyr blant annet overvåking i både Gibraltarstredet og Den engelske kanal. Samtidig flyr selskapet nå cargo med droner for Equinor i Nordsjøen. 

– Vi er blitt en ganske stor virksomhet etter hvert, vi er blant de største rendyrkede dronevirksomhetene i Europa, målt etter omsetning, sier administrerende direktør Knut Roar Wiig til Dronemagasinet.

Annonse

 

 

Wiig var tydelig stolt da han uken før ONS presenterte planene for logistikk og cargo-operasjoner under NDI-arrangementet på Forus. Samme dag lanserte Nordic Unmanned planene for å satse i USA. Det er et strategisk valg for hvordan de kommer til å jobbe videre for å sikre flere offshore carco-kontrakter, sannsynligvis også utenfor Norges grenser. 

Etter Forus siktet selskapet seg inn mot den store messen og konferansen ONS (Offshore Northerns Seas) i Stavanger, som tiltrekker seg mange tusen besøkende fra hele verden.

Nordic Unmanned har med seg to cargo-droner til ONS i Stavanger. Nærmest en Staaker BG 200 og bak den større og kraftigere Schiebel CAMCOPTER S-100. FOTO: Hans O. Torgersen

På standen viste Nordic Unmanned frem både dronen som man nå flyr cargo i Nordsjøen med, Staaker BG 200, og den større og kraftigere Schiebel CAMCOPTER S-100.

Det var S-100 som ble brukt da Nordic Unmanned og Equinor i 2020 gjennomførte en testflyvning 80 kilometer fra Mongstad til Trollfeltet i Nordsjøen. Dronen fløy i ca. 5000 fots høyde og testen var den første av sitt slag i verden. 

Men det var ikke disse to dronene som Knut Roar Wiig var mest interessert i å vise frem da Dronemagasinet var på besøk. Han tok oss med bort til en drone-i-boks.

Knut Roar Wiig viser frem drone-i-boks fra Nordic Unmanned sitt belgiske datterselskap Dronematrix. FOTO: Hans O. Torgersen

– Dette er fremtidens løsning for mange kunder. Fra et kontrollrom kan man styre mange droner langt unna. Det er kostnadseffektivt, forteller Wiig entusiastisk. 

Drone-i-boks fra DroneMatrix, som Nordic Unmanned eier 55 prosent av, kan plasseres ut nær sagt hvor som helst. Bruksområdet er svært stort.

– Hvis man for eksempel får en feil i et solcelleanlegg, sender man opp en drone som er stasjonert på det anlegget. En celle som det er feil på blir varmere enn de andre, og da ser man det med et termisk kamera, også i dagslys, forklarer Wiig.

Andre selvsagte bruksområder er overvåkning av avsperrede områder, eller utrykning ved innbruddsalarm.

Fra standen på ONS 2022 tok Roel Helsen, OPS-manager i DroneMatrix, over kontrollen til en drone-i-boks på taket til en bedrift i Belgia.

Dronen tok av og startet et søk etter en mistenkt person, spilt av en ansatt, som gikk rundt på bedriftens område.

Slik så dette ut på skjermen til Helsen i Stavanger:

FOTO: Skjermdump/Dronematrix

Flere artikler om dette temaet:

Nordic Unmanned vill tidoble transportinntekter offshore med droner

UAS Norway setter fokus på droner og logistikk med konferanse på Forus