Daniell Ashby på jobb på et filmsett. Når et filmselskap vil skyte i Norge, er det ofte på vinteren, sier han.
Foto:Tilt Norge

Dronedagen: Møt piloten som fløy drone for James Bond-film

Det kreative ved å fly kameradrone kommer til å være i fokus når Daniell Ashby fra Tilt møter deltakerne på Dronedagen 5. mai.
Hans O. Torgersen

Hvis navnet han er kjent for leserne, kan det være fordi det var Ashby som i 2015 startet Tilt Norge, og at han er den som har fløyet kameradroner for alt fra James Bond-filmen «No Time to Die» til store norske produksjoner.

Ashby skulle egentlig vært på jobb fredag 5. mai og gjort opptak til en reklamefilm for et kjent bilmerke, men jobben ble utsatt.  Dermed blir han en av foredragsholderne under Dronedagen, som arrangeres i samarbeid mellom Foto.no og UAS Norway. 

– Hva får deltakerne høre og se fra deg under Dronedagen?

– Jeg kommer til å snakke om gleden av å fly drone og det kreative. Det er vel og bra at det er fokus på regler, man må ha med det, men grunnen til at jeg startet med drone er at jeg syntes det var gøy og at ingen andre drev med det. Så kom alt regelverket. Nå er det det som er i fokus og tar kanskje gleden fra noen, sier Ashby til Dronemagasinet.

DISSE KOMMER OGSÅ PÅ DRONEDAGEN: 

Se hvordan TV2 bruker drone i tv-produksjonen

Han skaper kunst fra lufta

Lær alt om Ninox

Fra en av produksjonene til Tilt. Foto: Tilt.

Ashby sier at det første spørsmålet man ofte ser når noen har publisert en video eller et bilde på sosiale medier, er om flygingen var lovlig. 

– Det er jo fint at man har fokus på det, man skal følge regler og gjøre det trygt, men man må også gi plass til å kunne glede seg over det kreative verktøyet som det er.

Som nevnt har Ashby jobbet med flere store filmproduksjoner. Han kommer til å fortelle om hvordan arbeidet på et filmsett er. 

Det er jeg som pilot og min kameraoperatør som styrer kameraet, og så har vi fotograf og regissør ved vår side. Sammen finner vi de beste vinkler og kjøringer. De har gjerne bilder som de har sett for seg.

Når dronen og kameraet kommer opp i luften, hender det at ting ser annerledes ut, og at det ikke er mulig å få akkurat de bildene som man så for seg. 

– Da er det om å gjøre å finne løsninger og være kreativ innenfor de rammene man har. En må ikke være redd for å komme med forslag, avslutter Ashby. 

DISSE KOMMER OGSÅ PÅ DRONEDAGEN: 

Se hvordan TV2 bruker drone i tv-produksjonen

Han skaper kunst fra lufta

Lær alt om Ninox