På dronedagen hos foto.no kan du høre mer om Avinors Ninox-app.
Foto:Arkivfoto: Avinor

Dronedagen: Rekordtall for droneoperasjoner i Ninox

På dronedagen hos foto.no møter du Mats Gjertsen fra Avinor som forteller mer om Ninox. Avinor ønsker at alle dronebrukere skal melde inn sine flygninger i Ninox-appen, et viktig verktøy for sikker integrering av droner i luftrommet.
Hans O. Torgersen

Mats Gjertsen leder UTM-delen i Avinors droneprogram. Det er denne delen som omfatter arbeidet med Ninox. Han er en av foredragsholderne på Dronedagen fredag 5. mai, som er et samarbeid mellom UAS NORWAY og foto.no.

Dronedagen er gratis for medlemmer. Meld deg på her! (kun 20 plasser)

– Hva får deltakerne høre og se fra deg?

– Det man får høre fra meg er hvordan man enkelt innhenter tillatelse til å fly ved flyplasser, og hvorfor det er så viktig med den tillatelsen selv om man «bare» skal fly opp til hustaket. Det er fordi det kan komme annen trafikk i lav høyde, sier Gjertsen til Dronemagasinet.

Mats Gjertsen fra Avinor møter deltakerne på dronedagen for å fortelle mer om Ninox-appen.

Annen trafikk i lav høyde kan blant annet være luftambulanse. Pilotene på både luftambulansene, redningshelikoptre og andre har tilgang til et eget system der de på et kart ser droneoperasjoner som er lagt inn i Ninox.

LES OGSÅ: Klar tale fra dronebransjen til Avinor.

Enkelt å få tillatelse ved flyplasser

Det er gjennom Ninox-appen til Avinor at det er blitt svært mye enklere enn tidligere å få tillatelse til å fly i de røde sonene rundt lufthavner, men Ninox brukes også alle andre steder enn rundt flyplasser.

– Jeg vil også snakke om viktigheten av å registrere flygningen slik at den blir synlig for andre aktører i luftfarten, og vise hvordan Ninox Drone fungerer og hvor enkel den er å bruke. 

Avinor startet utrullingen av Ninox i 2020. Den er tatt godt i mot av droneoperatører over hele landet. 

– Det har vært en 100% økning i antall droneplaner i systemet år for år, og i 2023 ser det ut til at det blir mer enn en dobling, tallene vi ser i år er langt over de i 2022. I mars i år ble det registrert over 1000 droneplaner. Det er en liten milepæl, og mer enn i noen av sommermånedene i fjor, som jo er høysesongen. 

DISSE KOMMER OGSÅ PÅ DRONEDAGEN: 

Se hvordan TV2 bruker drone i tv-produksjonen

Han skaper kunst fra lufta

Skjermdumper fra Ninox-appen.

Stor andel private

– Er det både profesjonelle og amatører som bruker Ninox Drone?

– Den største andelen er kommersielle, altså profesjonelle aktører. De er ikke bare rene droneoperatører, men også de som flyr drone for store organisasjoner. Vi har også en stor andel private aktører.

– Er folk fornøyd?

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger på appen, men vi tar gjerne i mot innspill til forbedringer. Spesielt de som flyr i nærheten av lufthavnene våre er fornøyd, fordi det er blitt mye enklere og raskere å innhente tillatelse. 

 – Last ned appen

Gjertsen oppfordrer deltakerne på Dronedagen til å laste ned Ninox Drone til sine mobiltelefoner. 

– Det er gratis og helt enkelt å sette opp. 

– Flyr du drone selv? 

– Det gjør jeg ikke, nei. 

– Er ikke det litt fristende å gjøre? 

– Det er jo spennende teknologi. Jeg går mye tur i fjellet og ser at jeg kunne fått mye bedre bilder med drone enn med mobiltelefon.

 

DISSE KOMMER OGSÅ PÅ DRONEDAGEN: 

Se hvordan TV2 bruker drone i tv-produksjonen

Han skaper kunst fra lufta