Droner finner søppel og miljøsyndere: Bli informert og inspirert under Arendalsuka

UAS Norway gjentar suksessen fra Arendalsuka i fjor. Et bredt spekter av medlemsbedrifter vil være til stede, og på agendaen står blant annet droner i miljøarbeid.
Jan Frantzen

Ved hjelp av moderne sensorer kan droner i dag både lukte miljøsyndere og lokalisere søppel. Dermed har droneteknologi fått stor betydning i noe av det aller viktigste som foregår på planeten – miljøarbeidet. Dette blir ett av temaene på UAS Norways stand i Arendalsuka 12.-17. august.

– I år har grønn teknologi vært på agendaen både i UAS Norway og i bransjen for øvrig. I Arendal skal vi vise noen konkrete eksempler på praktisk anvendelse av droner som kommer miljøet til nytte, både til havs og til lands. Bransjen har kommet veldig langt når det gjelder dronebruk til miljørettede tiltak, forteller daglig leder i UAS Norway, Anders Martinsen.

I verdenstoppen

UAS Norway har siden i fjor samarbeidet med Miljøagentene, barnas miljøvernorganisasjon i Norge, som består av engasjerte og miljøbevisste unge mennesker som jobber målrettet for en bedre verden.

Anders Martinsen og Gorm Thune i samtale under Arendalsuka i fjor.

– Miljøagentene bruker droner til å lokalisere søppel og de vil komme på vår stand for å fortelle og vise hvordan de har gjort det. Lokallagene deres er i gang flere steder i landet med å bruke droner, og de har fått opplæring på norske flyplasser for å ta dette trygt og sikkert i bruk, forteller Martinsen.

Nordic Unmanned driver på sin side med miljøovervåkning på fartøy i EU, og kommer også til UAS Norways stand i Arendal. Selskapet med base i Sandnes har sikret seg store kontrakter med EUs byrå for sjøsikkerhet, EMSA.

– Nordic Unmanned flyr en stor drone utenfor synsrekkevidde og overvåker store havområder hvor de blant annet flyr inn i eksosen på skip og måler svovelinnholdet i drivstoffet. Norsk og nordisk droneteknologi er i verdenstoppen på dette området, og er med på å inspirere til innovative bruksområder for det grønne skiftet som Norge og verden er inne i, konstaterer Martinsen.

Droner i beredskap

Mye har skjedd de siste årene, men utviklingen er på ingen måte over innen droneteknologi og bruksområder for ubemannet luftfart. Martinsen peker blant annet på at beredskapssektoren har behov for nye teknologiske løsninger.

– Vi så i forbindelse med de tragiske jordrasene i Jølster nylig, at digitaliseringsminister Nikolai Astrup uttalte at droner kunne være et viktig verktøy for raskt å få på plass midlertidige kommunikasjonslinjer i forbindelse med slike hendelser. Behovet for å få til god dekning fra lufta når mobilnettet går ned, er mer aktuelt enn noen gang. Dette skal vi naturligvis også ta opp i Arendal, og vi kommer til å fortelle om flere initiativer i norsk industri hvor det jobbes med å kunne levere dette, sier UASN-lederen.

Skal informere og inspirere

I fjor var Arendalsuka svært vellykket for UAS Norway, med tusenvis av besøkende på standen. 2000 foldere med droneinformasjon og 2400 vafler ble gitt ut, og denne suksessen skal gjentas i år.

Anders Martinsen, daglig leder i UAS Norway.

– Dette er kanskje det aller viktigste utstillingsvinduet vi har i løpet av året, og det er mulig å knytte bånd med aktører vi ellers ikke møter så ofte. Det er også en arena som stimulerer til å vise frem innovasjon og nytenkning, og et område hvor vi tiltrekker oss oppmerksomhet fra politiske miljøer og offentlige etater som er innom i løpet av uka. Det er viktig at vi er til stede og presenterer hva vi har å bidra med fremover. Så alle som er nysgjerrige på hva den ubemannede luftfarten kommer til å bety for Norge framover, bør avlegge oss et besøk. Standen vår er bemannet hver dag hele uka, sier Martinsen.

Et bredt utvalg av medlemsbedrifter vil være til stede på stand 188/189 i Peder Thomassons gate, rett ved Kulturhuset. Dette inkluderer Aeroview, NORCE, Norkring, UiT, Arendal Lufthavn Gullknapp og Elefun – i tillegg til nevnte Nordic Unmanned og Miljøagentene.

– De skal fortelle om vellykkede droneprosjekter som blir utført daglig, og inspirere folk til å ta del i det norske droneeventyret. Vi skal gi en smakebit på hva som gjøres i bransjen i dag, presentere norsk droneindustris samfunnsnytte, og vise hvorfor dette må satses på – ikke bare med vakre ord i valgkampen, men gjennom en helhetlig plan, sier Martinsen.