Arne Roland overtok roret i Nordic Unmanned tidligere i mars. Nå har selskapet inngått finansieringspakke på 180 millioner kroner med SpareBank 1 SR-Bank. Foto: Carina Johansen / NTB

Finansieringspakke på 180 millioner til Nordic Unmanned

Nordic Unmanned har inngått finansieringspakke på 180 millioner kroner med SpareBank 1 SR-Bank, skriver droneselskapet i en børsmelding denne uken. Pakken forutsetter at selskapet selger unna eiendeler.
Petter Emil Wikøren

Nordic Unmanned har engasjert Pareto Securities i forbindelse med en gjennomgang av visse strategiske alternativer for selskapet, inkludert partnerskap for å støtte selskapets neste vekstfase og frigjøre aksjonærverdier. Det skriver selskapet i en børsmelding mandag.

«Det er ingen sikkerhet om (eller når) noen transaksjon, initiativ eller hendelse vil materialisere seg,» heter det i børsmeldingen.

Videre skriver selskapet i børsmeldingen at Nordic Unmanned har inngått en avtale med SpareBank 1 SR-Bank om en ny finansieringspakke på opptil 16 millioner euro, som skal være delvis garantert av Eksportfinansiering Norge (Eksfin). Finansieringsfasiliteten er gitt under forutsetning av at selskapet skaffer 13 millioner euro gjennom salg av eiendeler og/eller utstedelse av egenkapital innen utgangen av 2023.

LES MER:

Gikk på dagen, vil inn i styret i Nordic Unmanned

Toppsjefen i Nordic Unmanned går på dagen

Slik bygget de dronesuksessen

Autonom drone-in-box fra Nordic Unmanned godkjent i Europa

Nordic Unmanned har inngått en finansieringspakke verd om lag 180 millioner kroner, skriver selskapet i en børsmelding denne uken.

Nordic Unmanned gjentar guiding for 2023 om en omsetning på over 30 millioner euro. Flere av de Nordic Unmanned-deleide selskapene forventes å generere høy omsetning i år. Norduns droneflyservicevirksomhet ventes å generere omsetning på 12-16 millioner i 2023, AirRobot 10-12 millioner euro, DroneMatrix 1-2 millioner euro og andre virksomheter 4-5 millioner euro.

Det tyske teknologiselskapet AirRobot, som Nordic Unmanned kontrollerer, landet i 2022 en stor kontrakt med den tyske hæren. I tillegg kjøpte NU i fjor sommer seg opp i belgiske DroneMatrix. Begge produserer og selger droner, og det belgiske selskapet er godt involvert i konseptet Drone in a box.

Ny toppsjef

Nordic Unmanned fikk tidligere i mars ny toppsjef etter at tidligere leder Knut Roar Wiig gikk på dagen. Nå ledes selskapet av industriveteran Arne Roland som har fått i oppgave å redde droneselskapet som i lang tid har slitt med høye utgifter. I februar leverte selskapet 75 millioner kroner i minus for fjerde kvartal i 2022.

Styreleder i Nordic Unmanned, Nils Johan Holte, sa til Dronemagasinet tidligere i mars, at selskapet ikke hadde tjent nok penger på driften.

– Det er åpenbart at man ikke har klart å tjene penger på driften. Tapene på den operative virksomheten materialiserte seg i løpet av 2022, og tallene for fjerde kvartalet var ikke overraskende, særlig siden q4 heller ikke er høysesong, sa Holte for to uker siden.

Styreleder i Nordic Unmanned, Nils Johan Holte.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

En av veiene ut av situasjonen som Holte skisserte tidligere i måneden, blir å selge unna eiendeler og begrense tapene. Dette gjentas nå i børsmeldingen fra denne uken.

– Vi skal realisere eierskap, andeler og teknologi som ikke er optimale i forhold til leveranser i 2023, sa Holte like etter Wiigs avgang.

 

LES MER:

Gikk på dagen, vil inn i styret i Nordic Unmanned

Toppsjefen i Nordic Unmanned går på dagen

Slik bygget de dronesuksessen

Autonom drone-in-box fra Nordic Unmanned godkjent i Europa