Drone i luften ved Aalborgtårnet i Aalborg, et sted der man ved hjelp av portalen droneluftrum.dk kan se at man bare kan fly opp i 20 meters høyde på grunn av reglene som gjelder rundt militære flyplasser i Danmark.
Foto:Hans O. Torgersen

Slutt på dronesatsing i Danmark

Naviair, den danske myndigheten som tilsvarer norske Avinor, avslutter ved årsskiftet sin satsing på droneområdet. 
Hans O. Torgersen

Fra 2019 har Naviair utviklet flere løsninger for å styrke infrastrukturen for droner. Dette arbeidet har blant annet resultert i portalen droneluftrum.dk, der danske droneoperatører og tilreisende turister har fått god veiledning i reglene som gjelder for droneflyging der du er. 

Dronesatsingen var finansiert gjennom en egen særskilt bevilgning på 25 millioner danske kroner (35 millioner norske kroner etter dagens kurs), som var en del av luftfartspakken for 2020. 

Naviair skriver i en pressemelding at man for disse pengene har utviklet droneluftrum.dk og en rekke andre nettverks- og infrastrukturaktiviteter. Det er en egen utviklingsavdeling, UTM, som har jobbet med dette. 

Skjermdump fra droneluftrum.dk.

Den særskilte bevilgningen utløper ved årsskiftet, og fra 1. april 2023 omorganiseres dronesatsingen, og den legges inn i operasjonsavdelingen, som er Naviairs hovedavdeling for generell lufttrafikktjeneste. 

Droneluftrum.dk fortsetter uendret frem til samme dato, og det er usikkert hva som skjer videre. 

Skal du til Danmark og fly drone? Les Dronemagasinets artikkel om reglene som gjelder

Les også: