Det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford på vei inn Oslofjorden, her ved Jeløya onsdag morgen. Skipet er verdens største krigsskip og skal ligge i havn i Oslo i fire dager. Foto: Terje Pedersen / NTB

Luftromsrestriksjoner rundt hangarskip – oppfordrer dronepiloter om å ikke utfordre reglene

Det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford besøker Oslofjorden nå og i den forbindelse er det lagt ned luftromsrestriksjoner i en stor radius rundt hangarskipet og militære støttefartøy. - Ikke utfordre restriksjonsområdet, selv om det frister å fly droner nå, sier ekspert.
Petter Emil Wikøren

Det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford seilte i morgentimene onsdag inn ytre Oslofjord. Det kontroversielle besøket er historisk og reaksjonene fra russisk side lot ikke vente på seg. Det 333 meter lange skipet ankret onsdag formiddag opp i indre Oslofjord.

I forbindelse med denne ukes besøk er det lagt ned luftromsrestriksjoner som gjør at droner må holde en avstand av minst 900 meter fra hangarskipet og andre militære støttefartøy i området. Daglig leder av UAS NORWAY, Anders Martinsen, sier han forstår ønskene til mange dronepiloter om å sikre seg historiske bilder, men oppfordrer samtidig alle om å holde seg på bakken.

– Ikke utfordre restriksjonsområdet, selv om det frister å fly droner nå. Dette er skip som etter all sannsynlighet er utstyrt med teknologi for både å detektere droner og med mulighet for mottiltak. Jeg forstår det er en historisk hendelse som ville gitt meget gode bilder, men jeg foreslår å unngå å bruke flygende kamera denne gangen, sier Martinsen til Dronemagasinet.

Safetofly.no kan man se de gjeldende restriksjonsområdene i forbindelse med besøket. Det som er viktig å merke seg er at restriksjonsområdet flytter seg i takt med hangarskipet og dets støtteflåte. Det er et gjeldende restriksjonsområde på 0,5 nautiske mil, dvs 900 meter, som i all praksis er et flyforbud innenfor området.

På safetofly.no kan man følge NOTAM som er utstedt i forbindelse med besøket til hangarskipet USS Gerald R. Ford. Det er lagt ned luftromsrestriksjoner i en radius av 900 meter rundt hangarskipet og dets støtteflåte.

Militært forbudsområde

Oslopolitiet har gått ut med en oppfordring på Twitter i forbindelse med besøket. Politiet oppfordrer alle om å respektere restriksjonsområdet og advarer om at brudd på reglene kan medføre anmeldelse.

-Politiet ber befolkningen til å respektere restriksjonssonene rundt fartøyet, da det er definert som militært forbudsområde og overtredelser av dette kan medføre anmeldelse. Det er innført midlertidig flyforbud over hele indre Oslofjord frem til midnatt natt til tirsdag 30.mai. Skuelystne i trafikken langs Oslofjorden bes unngå å lage trafikkfarlige situasjoner eller skape kødannelse. Båtførere bes holde 500 meters avstand til hangarskipet og eskorterende fartøy ved anløp, samt 1000 meters avstand fra ankringspunktet, skriver politiet i Oslo på Twitter.