Luftfartsdirektør Lars Kobberstad var en av de første på UNC-scenen tirsdag.
Foto:Hanne Rebecca Nilsen

UNC 2019: 35 tilfeller av dronehendelser i kontrollert luftrom

Totalt blir det rundt 100 rapporterte tilfeller med droner i 2019, sa Luftfartsdirektør Lars Kobberstad under UNC-konferansen tirsdag.
Jan Frantzen

Per oktober var det i Norge registrert 35 tilfeller av dronehendelser i kontrollert luftrom i 2019. I 2018 var det totalt 20, ifølge tall fra Luftfartstilsynet.

– Det er en økning, men den er ikke unaturlig. Det er nå flere operatører og mer trafikk, sier luftfartsdirektør Lars Kobberstad til Dronemagasinet.

Foreløpig er det totalt cirka 80 rapporterte tilfeller med droner i år. Kobberstad forventer at dette tallet blir nærmere 100 for 2019.

Luftfartsdirektøren holdt foredrag om sikkerhetskultur på UNC, og han mener bemannet og ubemannet luftfart samarbeider godt.

– Sett fra mitt kontor jobber vi bra sammen. Det er et godt samarbeid med de seriøse aktørene, men det er generelt sett fortsatt for stor uvitenhet om regelverket, og hvor farlig uvettig dronebruk kan være. Det er frustrerende at vi ikke har nådd helt frem med det, slik at det for eksempel oppstår situasjoner ved flyplasser. Det burde være unødvendig, men vi jobber med det, sier Kobberstad.

Dag to av UNC 2019 er allerede godt i gang. Morgenkaffen er inntatt og nettverksbyggingen er påbegynt. Blant foredragsholderne i dag finner vi Espen Høiby fra OSM Aviation og Knut Roar Wiig fra Nordic Unmanned.

I går var det også fullstappet program, og dag én var en stor suksess i Telenor Expo.

Se tv-sendingen fra UNC – direkte og gratis. Last ned Attendify-appen her

– Det har vært fantastisk så langt, og vi har fått god respons fra både deltakere og TV-seere. Programmet oppleves som relevant og spennende, og det er vi veldig glade for. Og så er det jo strålende at det er fullt hus, sier UASN-leder Anders Martinsen.