Arkivfoto: Jupiter t.v. og Saturn fotografert på himmelen over Chicago i desember 2020. Jupiter var synlig over i Nordsjøen på tidspunktet for noen av droneobservasjoner.
Foto:Charles Rex Arbogast / AP / NTB

Politiet: Noen av droneobservasjonene i Nordsjøen var Jupiter

Politiet har tatt opp om lag 30 forklaringer fra personer som mener å ha observert droner utenfor offshore-installasjoner i Nordsjøen, skriver NRK. Noen av observasjonene viser seg å være lys fra fartøy eller planeten Jupiter.
NTB

Politiet startet etterforskning etter at lekkasjene på Nord Stream 1 og 2 forrige uke førte til at beredskapen på norsk sokkel ble hevet.

Leder Amund Revheim for Nordsjø- og miljøseksjonen i Sørvest politidistrikt sier til NRK at etterforskningen primært handler om å kontrollere meldingene som kommer inn, men at de har avhørt rundt 30 personer i forbindelse med etterforskningen.

Politiet sier at motivet bak droneaktiviteten i Nordsjøen kan handle om å skape frykt og ubehag.

– Dersom dette viser seg å være droner i utstrakt grad, er det gjort såpass åpenlyst at det er naturlig å tenke i den retningen. At motivet kan være å skape utrygghet og usikkerhet til hva dette faktisk er, sier Revheim.

Han sier at noen observasjoner har vist seg ikke å være droner, men lys fra andre fartøy eller sterkt lys fra Jupiter.

Revheim bekrefter overfor NRK at Forsvaret er koblet på etterforskningen. Forsvaret går videre med de observasjonene politiet mener er interessante.

Les mer: Politiet har utplassert dronesensorer i Nordsjøen