Termisk sensor på drone fant hunden etter leirskredet. Det var dramatisk for hunden Zajka da den ble funnet av dronen til pilot Jonas Amundsen.
Foto: Anders Martinsen/privat

Gjerdrum-skredet:Lå skadet i 20 timer. Slik ble dalmatineren Zajka funnet med drone

Dronepilot Jonas Amundsen i Nedre Romerike brann- og redningsvesen sørget for en gladsak midt i tragedien i Gjerdrum. Med sin drone fant han dalmatineren Zajka, som hadde ligget skadet i rasområdet i 20 timer.                          
Anders Martinsen og Jan Frantzen

Noen minutter var gått etter leirskredet 30. desember. Boligen til Anna og Jørgen Sandman var knust, men ekteparet hadde lyktes i å komme seg ut. Jørgen hadde skadet skulderen, mens Anna var i god behold. Familiens hund, dalmatineren Zajka (10), var ikke å se.

– Vi satt der og hutret og forsøkte å bestemme oss for om det var lurt å bare sitte og vente, eller om vi skulle forsøke å komme oss noen vei. Da kom Zajka ut av huset, et helt annet sted enn hvor vi hadde kommet ut. Vi så at hun var skadet, og hadde vondt i en av forlabbene. Min kone gikk bort og hentet henne, og da la Zajka seg ved føttene mine, forteller Jørgen Sandman til Dronemagasinet.

De tre satt sammen og ventet på hjelp i ytterligere en time, før et redningshelikopter kom og hentet dem opp.

Norges største droneoperasjon – droner i lufta i to uker i Gjerdrum

– Da Anna ble hentet spurte hun om de kunne ta med seg Zajka. Hun fikk beskjed om at det ikke gikk. De måtte prioritere mennesker. Fornuften sier jo at det er helt riktig, og det er uansett ikke bare å løfte en hund 30 meter opp i lufta, man må ha noe å ha henne i, og det fantes ikke der. Men det var smertefullt å dra fra henne. Spesielt siden hun var skadet, forteller Sandman.

Mens ektefellen ble evakuert sammen med andre beboere ble Jørgen sendt til sykehuset i Kongsvinger. Der ble han senere på dagen operert for bruddskader i kragebeinet.

Se Dronemagasinets dronefilm fra skredområdet i Gjerdrum 

Drone med termisk sensor så en lys prikk

“Hvor i all verden skal jeg begynne?”

Det var tanken til Jonas Amundsen fra Nedre Romerike brann- og redningsvesen da han sto i det uoversiktlige skredområdet midt på natta. Han hadde klar dronen med det termiske kameraet, men ingen klare holdepunkter. Området er på over 200 000 kvadrameter og selv i daglys vanskelig å navigere i.

“Hvor i all verden skal jeg begynne?”

– Det er et gigantisk og uoversiktlig område. Vi hadde ikke så mye å gå ut fra, man må bare begynne et sted. I begynnelsen var fokuset der hvor bygningene hadde rast ut. Etter noen timer så jeg et bitte lite lys et godt stykke unna – cirka 200-300 meter unna der dronen var plassert. Da flydde jeg nærmere for å se hva det kunne være, og så at det lå en hund der, forteller han.

Hunden lå helt stille mellom bygningsmaterialer, og det var etter hvert åpenbart at den lå der med et skadet bein.

Like etter midnatt 31 desember ble dalmatineren Zajka funnet ved hjelp av en drone utstyrt med termisk sensor. En god time senere var hunden reddet av redningsmannen Jonas Langerud fra 330 på Rygge. Foto: Jonas Amundsen

– Jeg ser den lyse prikken og jobber meg nærmere for å prøve å identifisere hva det kan være. Jeg henger over og setter på lyset under dronen, og får da øye på en hund. Jeg melder fra om at det er funn av en dalmatiner, og etter litt nøyere studering klarer jeg å se at den puster. Jeg ser at magen beveger seg, forteller han.

Amundsen meldte umiddelbart fra til innsatsledelsen, og det ble tatt en beslutning om at hunden skulle hentes ut. Da kom det et Sea King-helikopter, og redningsmannen Jonas Langerud ble firet ned for å hente hunden.

Her ligger Zajka (10) skadet mellom byggningsmasser i restene av skredet. For dronepilot Jonas er det tydelig at dalmatinertispen er skadet. Det skal gå nesten et døgn etter ekteparet må forlaten hunden før den blir funnet i live av dronepilot Jonas. Foto: Jonas Amundsen

Se Dronemagasinets dronebilder fra skredområdet i Gjerdrum 

Gledestårer

Da Jørgen Sandman våknet morgenen etter sin operasjon var han fortsatt uvitende om hvordan det hadde gått med Zajka.

– Jeg sa til sykepleierne at det verste var ikke alt vi hadde mistet i skredet, men at dalmatineren vår var savnet. Litt etter kom de tilbake og kunne fortelle at Zajka var blitt funnet den natten. Da begynte de å gråte, og det gjorde jeg også. Det var et veldig spesielt øyeblikk, med stor glede og lettelse. Jeg visste ikke hvilken tilstand hun var i, men hun var i hvert fall i live.

Zajkas ene forlabb ble skadet, men hunden fikk et gledelig gjensyn med familien etter å ha blitt funnet av dronepilot Jonas Amundsen. Foto: Privat

Senere på dagen fikk han, som resten av Norge, se gjenforeningen mellom Zajka og resten av familien på NRK.

– Det var en stor glede for oss alle, og sikkert for Zajka også. Hun var ganske medtatt og ikke helt til å kjenne igjen, selv om halen gikk som den pleier.

Zajka har nå hatt et kirurgisk inngrep i den ene forlabben, og er i skrivende stund fortsatt på dyresykehus.

– Inngrepet var vellykket. Det er fremdeles en risiko for at hun må amputere, men det ser bedre og bedre ut og vi krysser fingrene for at hun får beholde beinet, sier Sandman, som er takknemlig overfor droneoperatøren som fant Zajka.

– Som så mange andre i disse dager har vi forstått at det finnes en del ting som droner kan hjelpe mennesker med. Det er en teknologi som er kommet for å bli, og som sikkert vil videreutvikles videre. Dronen er et effektivt hjelpemiddel som ikke setter noen i fare. Denne historien er blitt et godt eksempel på det, og det er vi veldig takknemlige for, sier Sandman.

Dronepilot Amundsen er glad for å ha bidratt til den lykkelige gjenforeningen.

– Det er mye trist som skjer her, men dette var en gladsak. Jeg satt hjemme og så på nyhetene at det hadde det gått bra, og det varmet hjertet. Det å kunne glede en familie på den måten betyr mye.

Fakta

Dronemagasinets reportasjeserie fra Gjerdrum 

Mange etater har vært involvert i søk- og redningsarbeidet etter leirskredet i Gjerdrum 30. desember, og droner har vært et essensielt verktøy for flere av dem. Dronemagasinet har besøkt Gjerdrum tre ganger siden nyttår, for å få et innblikk i arbeidet og for å fortelle historiene bak bildene. Vi setter også fokus på hvordan droner trygt og sikkert kan brukes i innsatsområder.