Arkivbilde av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen.
Foto:Lizette Bertelsen & Jonny Engelsvoll / Equinor

Medieomtale førte til flere meldinger om droner: Fire av 115 drone-observasjoner ble etterforsket - alle er henlagt

Alle straffesakene som ble opprettet om mulige droneobservasjoner rundt olje- og gassinstallasjoner i Nordsjøen, er henlagt av politiet. Antallet observasjoner i fjor høst økte med medieomtalen, sier politiet nå.
Hans O. Torgersen og NTB

– Vi registrerer at antall meldinger om mulige observasjoner har en sammenheng med medieomtale. Jo større fokus i media, jo flere meldinger inn til oss, skriver avdelingsleder Amund Preede Revheim i Sørvest politidistrikt i en e-post til Dronemagasinet.

Sakene som er henlagt er fire i tallet. Alle er henlagt grunnet mangel på opplysninger om gjerningspersonen, og ingen er mistenkt eller siktet, skriver Dagbladet.

115 meldinger

Til sammen har det kommet 115 meldinger om observasjoner av mulige droner, opplyser politiet i Sør-Vest til Dronemagasinet. I en periode i september fikk politiet nærmest daglig inn slike meldinger.

Utfordringen for politiet er at det er vanskelig både å få verifisert at det er en drone som har vært i luften, og enda vanskeligere å finne en pilot eller andre ansvarlige som står bak.

Bare fire av de 115 mulige observasjonene førte altså til at politiet startet etterforskning. Det var disse fire mulig observasjonene som politiet tidligere har omtalt som «gode», og innenfor sikkerhetssonen på 200 meter rundt installasjonene.

Fortsatt «drone»-meldinger

Fortsatt får politiet meldinger om slike observasjoner innenfor sikkerhetssonen, men antallet er «betraktelig mindre» enn tidligere, uttaler politiet til Dronemagasinet. Ingen av meldingene de siste ukene har resultert i nye straffesaker.

– Vi kan ikke spekulere i om denne trenden skyldes effekt av tiltak eller andre årsaker. Etterforskningen har imidlertid vist at mange av observasjonene vi mottok melding om i høst, etter stor sannsynlighet har andre forklaringer enn droner, skriver Revheim i e-posten til Dronemagasinet.

«Drone« var SAS-fly

I fjor høst ble det også meldt inn mange observasjoner av mulige droner ved kritisk infrastruktur på land.

13. oktober ble det slått full alarm etter en slik observasjon ved gassanlegget på Kårstø i Rogaland. Politiets etterforskning viste at det som var observert trolig var et SAS-fly.

– Hvis vi ser all tilgjengelig informasjon i sammenheng, ser verden litt annerledes ut i etterkant, uttalte Revheim til Stavanger Aftenblad.

I det aktuelle tidsrommet hvor droneobservasjonen skal ha funnet sted, fløy det forbi et SAS-fly fra Oslo til Stavanger. En politirapport peker på at de blinkende lysene i mørket kan ha stammet fra dette flyet, ifølge avisen.

Lang rekke nyhetsartikler

Vi spoler tilbake til 13. september 2022. Da publiserte NRK en artikkel om «dronetrøbbel» på norske flyplasser, og fortalte at alarmen gikk hver dag. Flere fly ble omdirigert, og dette førte til store kostnader, blant annet for Widerøe.

Les mer: Droneobservasjon kostet Widerøe to millioner kroner

To dager senere kom den første av en lang rekke mer eller mindre dramatiske nyhetsartikler om observasjoner av det som kunne være droner i Nordsjøen.

Det ble økt fokus på mulige observasjoner i internasjonalt luftrom i områder hvor også helikopter til og fra Nordsjøen opererte. Det skapte bekymring hos flere.

Så sent som onsdag 26.oktober ble det meldt om observasjoner av mulige, store droner over oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, fortalte Dagbladet.

Pilotene på to helikoptre på vei ut til feltet valgte å returnere til fastlandet, men luftrommet ble ikke stengt.

Les også: