Droner og andre luftfartøy i effektivt samvirke - det er noe av det viktigste det jobbes med i luftfarten. Her et bilde fra AMRO-øvelsen på Svalbard i oktober.
Foto: Anders Martinsen

Dronemagasinet oppsummerer: Slik var droneåret 2021

Har du fått med deg alt det spennende som skjedde i droneåret 2021? Her er en oppsummering av det viktigste vi skrev om i Dronemagasinet i løpet av året.
Jan Frantzen

Januar – Norges største droneoperasjon

Året begynte på tragisk vis, med jordskredet i Gjerdrum som til slutt tok ti liv og berørte 1600 mennesker.

Dronemagasinet besøkte skredområdet og laget en rekke saker om det som skulle bli Norges største droneoperasjon. Les mer om det under, og få med deg gladsaken om dronepilot Jonas Amundsen i Nedre Romerike brann- og redningsvesen som fant dalmatineren Zajka etter at hunden hadde ligget skadet i rasområdet i 20 timer.

Norges største droneoperasjon – droner i lufta i to uker i strekk

Slik ble dalmatineren Zajka funnet med drone

Kenny Åserud (t.v.) og Jonas Amundsen fra Nedre Romerike brann- og redningsvesen operer drone side om side med Politiet og Forsvarets spesialkommando (FSK) i norgeshistoriens største droneoperasjon i Gjerdrum. Foto: Anders Martinsen

Februar – Droner til miljøopprydding

Droner blir stadig et viktigere verktøy for Kystvakten. I februar ble det klart at Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet styrker Kystvaktens beredskap med tre nye dronepakker til en verdi av 2,2 millioner kroner.  Les saken her

UAS Norway-seminaret «Droner og miljø» ble arrangert på Svalbard i februar. I den forbindelse skrev vi en sak om hvordan blir droner brukt i forbindelse med en av norgeshistoriens største miljøoppryddinger på Svalbard. Les saken her

I februar publiserte vi også en sak om at EHang Scandinavia og NORCE deltar i et EU-prosjekt hvor man legger til rette for bruk av droner til frakt av medisinsk personell og utstyr i urbane strøk. De tror droner vil være sertifisert for dette i løpet av tre år. Les saken her

Mars – Fire i livsfare funnet av drone

Frakt av blodprøver og medisinsk utstyr med droner er noe av det mest spennende i bransjen for tiden. Droneselskapet Senseloop gjennomførte i mars en unik transport i Oslo sentrum, da de fraktet blodprøver med drone mellom Rikshospitalet og Ullevål sykehus. Det er mange gevinster ved å bruke drone til denne type frakt. Les mer om prosjektet i Oslo i denne saken.

Sikkerhet står alltid på agendaen, og i mars advarte Midtnorsk Helikopterservice mot sikkerhetskulturen i Tensio, etter at energiselskapet fravek kraftbransjens standard som krever sertifikater fra Luftfartstilsynet i Norge (såkalt Air Operator Sertificate) i deres anbud for kontroll av 9.000 kilometer strømlinjer i Trøndelag. Kritikken og tilsvaret kan du lese i denne saken.

Droner bidrar som kjent også til å redde liv, og i mars hadde vi en sak om en Nordic Unmanned-drone som spilte en avgjørende rolle da fire båtpassasjerer i livsfare ble reddet i Den engelske kanal. Les saken her.

Mars var en begivenhetsrik måned, for du kunne også lese om en drone fra Airlift Solutions, som er spesialbygd for frakt av blodprøver. Les mer om dronen og testprosjektet her.

Fredag 19. mars fløy for første gang dronen som er spesialbygd for frakt av blodprøver. Foto: Airlift Solutions

April – Milepæl for dronebransjen

I april skjedde det noe som ble særdeles godt tatt imot av bransjen. Da Agder Energi inngikk nye kontrakter om inspeksjon av strømnettet i april, var det utelukkende med bruk av droner. Hittil har denne type operasjoner i stor grad blitt gjort med helikopter, og disse kontraktene representerte en milepæl for dronebransjen. Det kan du lese mer om i denne saken.

Droner er til dels i ferd med å ta over for helikoptre i kraftbransjen. Her ser vi en drone fra KVS Technologies, som sammen med Visimind/Sevendof vant Agder Energi-kontraktene i år. Foto: Anders Martinsen

Statsbygg har satset tungt på droner, og i april skrev vi en sak om deres egen evaluering av dette droneprosjektet. Den viste at Statsbygg sparer over 50% ved å bruke droner – og dessuten finner flere feil. Mer om evalueringen og gevinstene ved bruk av droner til byggteknisk inspeksjon kan du lese mer om i denne saken.

Mai – Guide til dronereglene

De nye felleseuropeiske dronereglene gjelder for alle fra januar 2022. I mai hadde vi en stor sak om hvordan de vil påvirke deg som droneoperatør. Hvilke regler gjelder for deg, hvilke avstander og høyder må du tenke på, og hvilke tillatelser trenger du? Du kan få svarene på det meste her.

Vi kunne også melde om ulovlige droneforbud ved Lindesnes fyr og Preikestolen. Luftfartstilsynet kunne konstatere at de ikke har lov til å forby droner, så lenge dronepilotene har tillatelser og ellers flyr på lovlig vis. Les mer her

Juni – Droner redder rådyrkalver fra døden

I juni publiserte vi det som skulle vise seg å bli en av årets mest leste saker – nemlig om droner som brukes til å redde rådyrkalver fra å bli drept av slåmaskiner under slåtten. Vilt- og utmarksforvalter Pål Sindre Svae reddet åtte rådyrkalver på en morgen, og satte fokus på hvor effektiv teknologien kan være til dette formålet. Dyrevenner jubler, og vi håper enda flere vil ta i bruk droner neste år.

Reddet åtte rådyrkalver med drone – på én morgen

10 000 rådyrkalver blir drept av slåmaskiner hvert år – mange kan reddes med droner

Vil du bruke drone til å redde rådyrkalver? Slik går du frem

Her ser vi hvordan dronen med varmesøkende kamera oppdager rådyrkalver , som er umulig å se med det blotte øye. Foto: Anders Martinsen

Juli – Dronekontrakt til 200 millioner

Sandnes-selskapet Nordic Unmanned har gjort seg kraftig bemerket utenfor Norges grenser de siste årene. I juli sikret de seg en kontrakt til 200 millioner med det europeiske sjøsikkerhetsbyrået EMSA. Les mer her

August – Droner til kartlegging av skog

Kartlegging av skog med drone og AI er en ny og spennende tjeneste, som selskapet Biodrone nå utfører. Teknologien gjør at skogeiere kan få en raskere og bedre oversikt over skogen sin. Les mer om det her.

Regjeringens dronestrategi ble publisert i 2018. Tre år senere møttes en rekke sentrale droneaktører i Arendalsuka for å diskutere veien videre. Dronemagasinet skrev denne saken om debatten.

September – Unik antidrone-øvelse på Gardermoen

I september fant en helt unik øvelse sted på Gardermoen. 170 deltakere fra hele verden var til stede da antidrone-systemer ble testet i stor skala – mens flyplassen var i full drift. Dette har aldri skjedd noe sted i verden tidligere. Målet er naturligvis å bekjempe ulovlig droneflyvning – og flyvninger som utføres med onde hensikter. Les mer om øvelsen her.

Under øvelsen på Gardermoen ble antidrone-teknologi testet ut samtidig som flyplassen var i full drift. Noe lignende har aldri blitt gjort FØR. Foto: Anders Martinsen

Finnes det tegn etter vann og liv på Mars? Det er spørsmålet som ligger i bunnen når minihelikopteret Ingenuity flyr på den røde planeten i regi av NASA. Nordmannen Håvard Grip er sentral idet som trolig er en av verdens mest kompliserte droneoperasjoner. Les mer om det her.

På UAS Norways arktiske dronekonferanse på Svalbard i september, kunne Alexander Blokhus i Equinor fortelle dronebransjen om selskapets behov for ubemannet teknologi. Det var interessant for tilhørerne i Longyearbyen, og du kan lese om Equinors ønsker her.

Droner redder liv i Sverige, kunne vi fortelle om i denne saken i september. I Gøteborg kan nemlig livreddende førstehjelp komme kjappere med drone enn med ambulanse.

I Sverige redder droner liv. Her er Everdrones drone i aksjon utenfor Gøteborg, hvor selskapet sender hjertestartere til livreddende førstehjelp 1-4 ganger i uka. Foto: Anders Martinsen

Oktober – Droner i redningsøvelse på Svalbard

Hvordan skal droner og andre luftfartøy samvirke effektivt under en redningsaksjon? Det var et av spørsmålene på agendaen på Svalbard i oktober. Tre droner var i lufta samtidig med fem andre luftfartøy under den omfattende evakueringsøvelsen AMRO. Du kan lese hvordan det ble gjort – og hvordan det gikk, her.

Under redningsøvelsen AMOR på Svalbard spilte droner en viktig rolle, i samvirke med andre luftromsresurser. Foto: Anders Martinsen

I oktober landet også Nordic Unmanned nok en ny stor dronekontrakt. Den gjaldt droneinspeksjon for hele Bane Nors jernbanenett i Norge og var verdt 30 millioner kroner. Saken leser du her.

Alle skip i kystvaktflåten får droner om bord. Det kunne Dronemagasinet fortelle i denne saken, etter at Forsvaret har utlyst kontrakter for inntil 20 dronesystemer til 25 millioner kroner.

November – Større aksept for droner enn noen gang

November begynte med offentliggjøringen av vinnerne i årets foto- og filmkonkurranse for droneoperatører. De beste bildene og videoene kan du se i denne saken.

Årets beste dronefoto er tatt i Canada av Florian Ledoux. Foto: Florian Ledoux

Rekordmange nordmenn eier en drone, og aksepten for bruk av droner øker i Norge. Det var bare noe av det som kom frem i Norsk dronebarometer 2021, som ble presentert av Ola Askheim i Opinion UNC-konferansen i november.

Som vanlig var årets største dronekonferanse, UNC, innholdsrik. Avinor avslørte at de nå skal satse tungt på droner.  Samtidig kom Ragnvald Albertsen i Seabrokers med en spenstig utfordring til dronebransjen. – Jeg tilbyr 1 millioner kroner til dem som kan fly posten fra Ganddal til kontoret vårt på Forus i Sandnes, sa han fra scenen.

Ola Askheim i Opinion presenterte Norsk dronebarometer 2021 under UNC-konferansen på Sola. Foto: Anders Martinsen

Desember – Politidroner til 100 millioner

I desember ble det klart at Elefun i Grimstad sikret seg en dronekontrakt til 100 millioner kroner med politiet i Norge og Sverige. Det er Politiets Fellestjenester (PFT) som står for anskaffelsen. Les mer om omfanget her.

I tillegg kunne Dronemagasinet melde at Forsvaret kjøper Black Hornet-droner for 200 millioner fra Teledyne FLIR på Hønefoss. Les alt om storkontraktene i denne saken.

Med det ønsker vi våre lesere et godt nytt år, og håper på minst like mange spennende saker i 2022.